El ve ayaktaki morarmalar hastalık habercisi

El ve ayaktaki morarmalar hastalık habercisi olabilir -CÜ Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özçelik: -El ve ayaklarda soğuğa maruz kalma sonucu sürekli bir siyonize durum ortaya çıkar. Bunlar kontrol edilmediği takdirde ci


SİVAS (A.A) - Seyit Ahmet Eksik - Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özçelik, kış aylarında soğuğa bağlı olarak el ve ayaklarda görülen morarmaların başka hastalıkların habercisi olabileceğini bildirdi.
     Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğukta uzun süre kalmanın vücutta ciddi hasarlara yol açtığını belirtti.
     Genetik yatkınlığı olanlar ve özellikle romatizmal hastalığı olanların soğuk havalarda dışarıda çok fazla kalmaması gerektiğini vurgulayan Özçelik, El ve ayaklarda soğuğa maruz kalma sonucu sürekli bir siyonize durum ortaya çıkar. Bunlar kontrol edilmediği takdirde ciddi ülserlere de neden olur. Soğuğa bağlı artan hastalıkları olanların eldiven ve çorap kullanmaları gerekir. Bu tip yatkınlığı olanlar soğukta uzun süre kalmamalıdır. Soğuğa bağlı el ve ayaklardaki morarma başka hastalıkların habercisi olabilir diye konuştu.
     El ve ayaklarda morarmanın özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Özçelik, sigara içenlerde soğuk reaksiyonlarına daha fazla rastlandığını kaydetti.
    
     -Kar yanıkları soğuktan değil UVden kaynaklanıyor-
    
     Prof. Dr. Özçelik, kış mevsiminde, özellikle soğuk havanın etkili olduğu yerlerde birçok deri hastalığının ortaya çıktığını belirterek, Kar ve soğuk, insan vücudunu ve deriyi etkiler. Kar, hava kapalı bile olsa güneş gibi etki gösterip ciddi yanıklara, yüzde ciddi pigmentasyona neden olur dedi.
     Ultraviyole ışınlarının (UV) deride birçok olayı başlattığını belirten Özçelik, şunları kaydetti:
     UV ışınları sağlığımız için çok önemlidir ama deride birtakım hasarlara da yol açabilir. Kışın özellikle çobanlarda ve kayakçılarda gördüğümüz kar yanığının nedeni soğuk değil UV ışınlarıdır. Kışın kar üzerinden yansıyan UV ışınları, yazın güneşli havalarda görülenden daha fazladır. Çünkü kar güneşten gelen UVyi yüzde 100 yansıtır ve UV dozu ikiye katlanır. Bu da derimizde hasara neden olur. Özellikle de güneşli havalarda karda yürürken çok dikkat etmek gerekir. Kayakçılar güneşli günlerde kayak yaparken çok dikkatli şekilde korunmalıdır. Özellikle kışın karda yürüyenler ve kayakçılar, yerden UV ışınlarının yansıması gözlerinde hasara neden olacağı için güneş gözlükleri takmalı ve yaz günlerinde olduğu gibi koruyucu güneş kremlerinin de kullanılmasında fayda vardır.
    
     -Kışın atopik egzamalar artar-
    
     Kardan yansıyan UV ışınlarının yaz aylarında olduğu gibi ışık duyarlılığı artan hastalıkları da alevlendirdiğini aktaran Özçelik, Kolajen doku hastalıkları, romatizma gibi birtakım hastalıkları da artırabileceği unutulmamalıdır dedi.
     Sedat Özçelik, kış aylarında deri bakımının önemine dikkati çekerek, Özellikle Sivas gibi bölgelerde kış aylarında havanın nemi sıfıra yakındır. Bu da deride kurumalara neden olur. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda dikkat etmek gerekir. Atopik egzamaların daha çok arttığı görülür. Yaşlılarda kışa bağlı kuru egzamalar veya kış egzaması dediğimiz egzamalar sık sık görülür. Bu nedenle kışın özellikle deriyi besleyici ve nemlendirici kremlerin daha fazla kullanılması önerilir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber El ve ayaktaki morarmalar hastalık habercisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER