Elektriksiz yaylayı kaynak suyu ile aydınlattı

Elektriksiz yaylayı kaynak suyu ile aydınlattı -Giresunda otomasyon ve bilişim hizmeti veren Cevat Koç, yaylasının yıllardır süren elektrik sorununu, hazırladığı mekanizmayı yaylanın doğal kaynak suyuna yerleştirerek ürettiği elekt


GİRESUN (A.A) - Gültekin Yetgin - Giresunda otomasyon ve bilişim hizmeti veren Cevat Koç, yaylasının yıllardır süren elektrik sorununu, hazırladığı mekanizmayı yaylanın doğal kaynak suyuna yerleştirerek ürettiği elektrik enerjisiyle çözdü.
     Bulancak ilçesinde yaşayan Koç, ilçeye bağlı Hasandede Yaylasının elektrik sorununu, yaptığı düzeneği yaylanın doğal kaynak suyuna yerleştirerek çözüme kavuşturdu.
     Cevat Koç, AA muhabirine, boş zamanlarında yaylada vakit geçirdiğini ancak elektrik olmaması nedeniyle hem kendisinin hem de yayla sakinlerinin büyük sıkıntı yaşadığını, bu nedenle de alternatif enerjilere yöneldiğini söyledi.
     İlk olarak güneşten enerji üretmek için çalışmalara başladığını ancak yaylada havanın çoğu zaman sisli olması nedeniyle vazgeçtiğini anlatan Koç, Elektriğimizi rüzgardan üretelim dedik. Sadece kendi evimizin ihtiyacını giderecek kadar elektrik üretebildik. Yaylanın diğer hiçbir yerinde yoktu. Bu duruma vicdanım elvermedi. Herkesin bizim gibi elektriği kullanması için gerekli sistemi düşünmeye başladım dedi.
     Koç, güneş enerjisi ile rüzgar enerjisinin ihtiyacı karşılamaması nedeniyle sudan elektrik enerjisi üretme çalışmalarına başladığını ve bu kapsamda yayladaki su kaynaklarında çeşitli araştırmalar yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Yaz mevsiminde kurumayacak sürekliliği olan bir su kaynağı aramaya başladık. Yaylanın içme suyu şebekesinin sürekli yoğun şekilde aktığını ve akış hızının yeterli olduğunu tespit ettik. Yaptığımız hesaplarda buradan üreteceğimiz elektriğin yaylaya yeteceğini düşündük. Ardından üretim için gerekli mekanizmayı oluşturmaya başladık. Sistemi kurduk ve elektriği ürettik. Sistemle 14 ev, bir cami, bir bakkal, bir de Kuran kursu elektrik alıyor.
     Yaptığı sistemde suyun alındığı noktanın yanı sıra sistemin kurulacağı noktanın da önemli olduğunu vurgulayan Koç, Ne kadar çok su getirebilirsen, o kadar çok elektrik üretebiliyorsun. Giren su sistemden çıkıyor, çıkan su amaca uygun tekrar kullanılabilir hale geliyor. Bizim kaynaktan boruyla getirdiğimiz suyun debisi değişmiyor. Sistemin içerisinde alternatif motor ve elektrik devresi var. Sistemin her şeyini kendimiz tasarladık ifadelerini kullandı.
    
     -Bir avuç dolgunluğunda suyla 34 lamba aydınlanıyor-
    
     Koç, sisteme su getiren borunun çapının bir avuç dolgunluğunda olduğunu ve ürettikleri elektrik enerjisiyle 34 lambanın aydınlatıldığını belirterek, şunları söyledi:
     Borunun çapını artırırsak ürettiğimiz elektriğin miktarı da değişir. Bir avuç dolduran borudan geçen suyla 34 lamba 24 saat yanıyor. Sistem bu tür yaylalar için harika. Böylelikle yapmış olduğumuz bu elektrik üretme cihazı en az su ile beraber en fazla verimi aldığımız cihaz oldu. Şu ana kadar sistem en ufak bir problem vermeden çalıştı. Jeneratör veya benzin gibi hiçbir harcaması yok. Bu zor şartlar olmasaydı, bunu başaramazdık. Yaylamızda elektrik olmaması olumsuz bir durumken, bir yönden de cihazı üretmemize faydalı oldu.
    
     -Cep telefonları camide şarj ediliyor-
    
     Hasandede Yaylasının iç turizm açısından görülmeye değer bir yer olduğunu ve yaz aylarında yaklaşık 3 bin kişinin yaylayı ziyaret ettiğini aktaran Koç, şunları kaydetti:
     Elektriğin olmadığı yerde cep telefonu şarj etmek bile büyük problem. Bu yaylada herkesin cep telefonunun olduğunu düşünün ve kimsenin şarj edemediğini düşünün. Biz bu cihazı yaptıktan sonra bu problemi de bir nebze çözmüş olduk. Camiye koyduğumuz beşli prizlerle vatandaşlar telefonlarını ürettiğimiz enerjiyle şarj edebiliyor.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Elektriksiz yaylayı kaynak suyu ile aydınlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER