Emekli Albay Temizözün yargılanması

Emekli Albay Temizözün yargılanması -Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Atağın da aralarında bulunduğu 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi


DİYARBAKIR (A.A) - Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağın da aralarında bulunduğu 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Hıdır Altuğ, Fırat Altın ve Adem Yakin hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.
     Mahkeme heyeti, Cizrede Şubat 1994de öldürüldüğü bildirilen Ramazan Elçinin mezarının talimat üzerine açtırıldığını ve mezardan çıkarılan kemiklerin Elçiye ait olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini bildirdi.
    
     -Mahkemeye isimsiz mektup-
    
     Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, mahkemeye isimsiz bir mektup gönderildiğini belirterek, mektupta, Cizre-İdil yolu üzerindeki Kuştepe köyünde JİTEM tarafından kullanıldığı ileri sürülen bazı sığınakların bulunduğunun iddia edildiğini söyledi.
     Mektupta, JİTEMin hala bölgede varlığını sürdürdüğü ifade edilerek, köyde yaşayan bazı şahıslara ait bahçe ve evlerde bulunan sığınaklardan 4 cenaze çıkarıldığı ve bu cenazelerin Cizre Asli Mezarlığına gömüldüğü ileri sürüldü.
     Başkan Yılmaz, mektupta, köydeki sığınakların yerlerini gösteren elle çizilmiş bir krokinin de yer aldığını kaydetti.
     Müdahil avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, söz konusu mektubun gereğinin yapılması için Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep etti.
     Söz alan müdahil avukatlardan Tahir Elçi, dava dosyasında adı geçen ve o tarihte Cizrede görev yaptıkları belirlenen Tuna, Yavuz ve Cabbar kod ismi kullanan uzman çavuş ile astsubayların gerçek isimlerinin tespit edilmesini istedi.
     Polis teşkilatının son derece teknik donanımlara sahip olduğunu ifade eden Elçi, şunları söyledi:
     Bu dava, devede kulak, denizde bir damla sudur. Savcılık, her türlü suç örgütünü ortaya çıkaracak donanıma sahip polis teşkilatına talimat verirse, söz konusu kod isimleri kullanan görevlilerin gerçek kimlikleri ortaya çıkarılır. Başka bir davada tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bir açıklamasında bu davada sanık olan Cemal Temizözü korumuş ve yargıyı etkilemeye çalışmıştır. Temizözün Şubat 1994de Ramazan Elçinin öldürüldüğü tarihte yurt dışında bulunduğu halen doğrulanmamıştır.
     Müdahil avukatların, sanıkların tutukluluk halinin devamına ilişkin taleplerinin ardından söz alan sanıklardan Hıdır Altuğ, bu davanın zorla bir parçası haline getirildiğini ileri sürerek, Nasıl kurtulacağımı bilemiyorum dedi.
     Sanık Tamer Atağ da düşman sahibi oldukları için cezaevinde dahi can güvenliğinin olmadığını iddia ederek, tahliye talebini yineledi.
     Sanık Kamil Atağ ise gerçeğe dokunduğu için bu davada sanık olarak yargılandığını ileri sürerek, Ben, bir binbaşıyı 3 husus konusunda uyarmıştım. Bunlardan biri izin verdiği kaçakçılık olayıydı. Bakın sonuçları Uluderede ortaya çıktı. Diğer iki hususu açıklamak istemiyorum. Onlar benim için sır niteliği taşıyor. Biz, bir nefer olarak ülkemize hizmet için esas duruşta beklemekteyiz. Ben, bir gerçeğe dokundum diye bana dokundular diye konuştu.
     Sanık Cemal Temizöz da dava dosyasında kendisinin Cizrede Metin kod adı kullandığının ileri sürüldüğünü belirterek, şöyle dedi:
     Ben o dönemde kaymakam vekilliği bile yaptım. İlçe Jandarma Komutanıydım. Cizrede herkes beni bilir ve tanırdı. Neden böyle bir kod isim kullanayım. Gizli tanıkların ifadelerindeki 2 olayda da ben Cizrede değildim. Ramazan Elçi olayında, yurt dışındaydım. Yurt dışında olduğuma dair belgeler mahkemeye geldiğinde, yurt dışında çektirdiğim fotoğrafları da mahkemeye sunacağım. Bir Arap şahsın öldürülmesi olayında ise başka bir yerde görevdeydim. Bu iki olay gizli tanıkların ifadelerinin nasıl kurgulanarak alındığını göstermektedir.
     Sanık Temizöz, yargılandığı Balyoz davası ile söz konusu dava arasında benzerlik olduğunu da iddia ederek, iki davanın da somut delillerden yoksun bir şekilde açıldığını ileri sürdü.
     Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin beyanlarını dinleyen mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından, mahkemeye gönderilen isimsiz mektubun, gereğinin yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.
     Tutuklu 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
     (YAK-İC)
<< Önceki Haber Emekli Albay Temizözün yargılanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER