Enflasyon rakamları

Enflasyon rakamları -ATSO Başkanı Budak: -Merkez Bankası politikası enflasyon ve cari açığın düşürülmesi bakımından başarılı olmuştur


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, Merkez Bankası politikasının enflasyon ve cari açığın düşürülmesi bakımından başarılı olduğunu bildirdi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,90 oranında, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 1,49 gerilediğini hatırlattı.
     Enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü, petrol fiyatlarının gerilemesi, döviz kurunun yatay seyretmesi gibi faktörlere ekonomideki yavaşlamanın da eklendiğini belirten Budak, Merkez Bankasının ekonomiyi soğutma önlemleri, kredi faizlerinin yükselmesi yoluyla iç talepte ciddi gerilemeye neden olduğunu kaydetti.
     Dış talebin zayıflamasıyla tüketici ve üretici enflasyonundaki gerilemenin belirginleştiğini vurgulayan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Merkez Bankası politikası enflasyon ve cari açığın düşürülmesi bakımından başarılı olmuştur. Ancak enflasyon kaygısı yerini durgunluk kaygısına bırakmıştır. Dün açıklanan yüzde 3,2 düzeyindeki birinci çeyrek yıllık büyüme hızı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında yumuşak iniş olarak kabul edilebilse de Türkiye koşullarında sert iniş anlamına da gelmektedir. Büyüme rakamları özellikle ticaret sektöründe bir durgunluk olduğunu ortaya koymaktadır. Dış koşullarda değişiklik olmadıkça ekonomi gündeminde durgunluk kaygısının ağırlık kazanacağını söyleyebiliriz.
     Budak, enflasyonun düşük büyüme ile değil, maliyetleri düşürücü yapısal reformlarla kontrol altına alınması yönündeki kaygılarının geçerliliğini koruduğunu bildirdi. Bölgedeki TÜFE oranının, aylık yüzde eksi 0,94, altı aylık yüzde 2,70 ve yıllık bazda yüzde 7,96 olarak gerçekleştiği bilgisini veren Budak, açıklamasında şunları kaydetti:
     Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinin, aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu, altı aylık değerlendirmede ise ortalamanın üzerinde kaldığı görülmüştür. Bölgemizde aylık bazda enflasyon oranının düşük çıkmasının ana nedeni giyim ve ayakkabı fiyatlarında meydana gelen değişimden kaynaklanmaktadır. Buna karşın gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim ve lokanta-oteller grupları fiyatları Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Özellikle eğitim alanında Türkiyede aylık bazda yüzde 1,67 artış meydana gelirken, bölgemizde ise bu değişim yüzde 4,40 olarak gerçekleşmiştir.
     Budak, Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesinin enflasyon bakımından aylık bazda 17nci, altı aylık bazda ikinci ve yıllık bazda ise 24üncü olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Enflasyon rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER