Engellilere gören göz cihazının dağıtılması

Engellilere gören göz cihazının dağıtılması -Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Cantürk: Görme engelliler için 30 milyon liralık bir yatırım söz konusu. Bunu kötü saymayız tabi ki ama bundan faydalanabilirsek


DÜZCE (A.A) - Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Ahmet Cantürk, 5 bin görme engelliye dağıtılacak gören göz cihazlarına ilişkin, Görme engelliler için 30 milyon liralık bir yatırım söz konusu. Bunu kötü saymayız tabi ki ama bundan faydalanabilirsek dedi.
     Cantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca Haziran ayında yapılacak ihalenin ardından 5 bin görme engelliye daha gören göz cihazı dağıtılacağını anımsattı.
     Gören Göz Projesi kapsamında İstanbul ve Ankarada dağıtılan cihazların çok fazla rağbet görmediğini savunan Cantürk, Konuyla ilgili yüklü harcamalar yapıldı fakat bu makinelerin bir tanesini bile kullanan görme engelli yok. Herkes bir tarafa kaldırmış durumda. Dağıtılacak 5 bin tanenin de akıbetinin bu olacağını düşünüyorum dedi.
     Cantürk, cihazların yazılım bakımından ihtiyaca cevap vermediğini ileri sürerek, özellikleri bakımından sıkıntılı olduğunu iddia etti.
     Bazı görme engellilerin gören göz kısmından vazgeçmek suretiyle cihazı sadece telefon makinesi olarak kullandığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Telefon makineleri de piyasadakilerle rekabet edebilecek kadar nitelikli olmadığından mesela herhangi bir cep telefonunun bataryası ortalama 3-4 gün sürüyor. Bunlar günde 2 defa bataryayı şarj etmediğimizde yetmiyor. Dolayısıyla bizim bu olaya bir şey deme şansımız yok. Hükümetin birçok olumlu bulduğumuz çalışması var. Dernek olarak bakanlık ve hükümetle zaten sıkı temas içerisindeyiz.
     Cantürk, piyasada satış amacına uygun kullanılamayan 15 binin üzerinde bir teknoloji bulunduğuna işaret etti.
     Bunların her birinin değerinin 2 bin lira olduğu düşünülecek olursa görme engelliler için 30 milyon liralık bir yatırım söz konusu. Bunu kötü saymayız tabi ki ama bundan faydalanabilirsek. Cihazların daha kullanışlı hale getirilmesi için çalışma yapılması gerekir" diye konuştu.
    
     Muhabir: Onur Orhan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Engellilere gören göz cihazının dağıtılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER