Entelektüel şapkacı

Entelektüel şapkacı -Kayserideki tarihi handa 32 yıldır şapka ve kasket üreten Mustafa Filizman, farklı yönleriyle dikkati çekiyor -Edebi metinler de yazan Filizman, iş yerine gelen turistlere İngilizce bilgiler vererek gönüllü rehber


KAYSERİ (A.A) - Tevfik Işık - Kayserinin Melikgazi ilçesindeki tarihi Vezir Hanında 32 yıldır şapka ve kasket diken Mustafa Filizman, edebi yazılar kaleme alıyor, İngilizce bilgisiyle turistlere gönüllü rehberlik yapıyor.
     Filizman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şapka yapımını babasından öğrendiğini, kesimi, dikimi ve ütüsünü kendisinin yaptığını ifade etti.
     Türkiyede el emeğiyle şapka yapanların sayısının gün geçtikçe azaldığını anlatan 55 yaşındaki Filizman, Çin yapımı ürünlerin piyasaya hakim olması nedeniyle mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
    
     -İşini anlatmak için İngilizce öğrenmiş-
    
     İş yerinin tarihi bir mekanda olması nedeniyle çok sayıda turistin buraya geldiğini ifade eden Filizman, Turistlere, Kayseriyi ve yaptığım işi anlatmak için 26 yaşımda İngilizce öğrendim. İki buçuk yılda, kasetlerden ve İngilizce kitaplardan öğrendiğim kadarıyla, turistlere yaptığım işi anlatmaya çalışıyorum. Bir anlamda gönüllü rehberlik yapıyorum. Turistlere, tarihi handaki iş yerleri, buradaki meslekler ve kendi mesleğim hakkında bilgiler veriyorum diye konuştu.
     Müsait olduğu zamanlarda edebi yazılar da kaleme aldığını bildiren Filizman, kendini yetiştirmek için çok kitap okuduğunu, bazı yerel gazetelerde yazılar yazdığını, yazılarını edebiyatla ilgilenen arkadaşlarıyla paylaştığını kaydetti.
     Kasketlerin yabancı turistler tarafından beğenildiğini ifade eden Filizman, başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı:
     Geçtiğimiz yıllarda İngiliz turist Grant Elitt, eşiyle birlikte buraya geldi. Önce fotoğraflarımı çektiler. Bir süre sohbet ettik ve beğendiği bir kasketi satın aldı. Çektiği fotoğrafları bana göndereceğini söyleyerek mail adresimi de aldı. Daha sonra gönderdiği bir mailde kasketi havaalanında kaybettiğini yazıyordu. Ölçülerini de yazıp, yeni bir kasket istediğini belirtiyordu. Mailden kısa süre sonra gönderdiği mektuptan 20 lira çıktı. Satın aldığı kasketin aynısını yapıp İngiltereye gönderdim. Bu sayede aramızda dostluk başladı. Zaman zaman internet ortamında mesajlaşıyoruz.
    
     Muhabir: İsmail İçer/Zekeriya Kaya
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Entelektüel şapkacı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER