Erzurumda 1001 Hatim geleneği

Erzurumda 1001 Hatim geleneği -Kentte 1500lü yıllardan bu yana sürdürülen gelenek kapsamında bir ay içinde okunan hatimlerin duası yapılacak -Müftü Arslan: 1001 Hatim geleneği, merkez ve ilçelerdeki camilerde 14 Aralıkt


ERZURUM (A.A) - Erzurumda 1500lü yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen ve 1001 Hatim adı verilen Kuran-ı Kerimi baştan sona okuma geleneği kapsamında bir ay içinde okunan hatimlerin duası yapılacak.
     Müftü Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurumda 1500lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba adlı kişinin vakfıyla başladığı bilinen geleneğin ilgiyle sürdürüldüğünü söyledi.
     Arslan, kentte yaklaşık 500 yıldır devam eden gelenek kapsamında geçtiğimiz yıl bir ay içinde toplam 17 bin 167 hatim okunduğunu belirterek, Bu senede 1001 Hatim geleneği, merkez ve ilçelerdeki camilerde 14 Aralıkta başladı. Tüm cami cemaati camilerde, evlerinde ve iş yerlerinde okuyarak geleneği bu yıl da devam ettirdi. Allah hepsinden razı olsun dedi.
     Bir ay içinde okunan hatimlerin sayısının Cuma günü belli olacağını ifade eden Arslan, 1001 Hatim programı dahilinde okunacak hatimlerin duasının erkekler için 18 Ocak Cuma, kadınlar için 19 Ocak Cumartesi günü yapılacağını belirtti.
    
     -1001 Hatim okuma geleneği-
    
     Başlangıç tarihi kesin olarak bilinmeyen 1001 Hatim Okuma Geleneğini 1500lü yıllarda yaşayan dönemin en zengin kişilerinden olan ve alim kişiliğiyle bilinen Pir Ali Babanın başlattığı belirtiliyor.
     Pir Ali Babanın, yaşadığı dönemde bir deprem nedeniyle Eğer her yıl 1001 hatim okursanız, Allah-ü Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur diyerek 1001 hatimleri başlattığı yönünde rivayetler bulunuyor.
     1. Dünya Savaşı sırasında 1001 hatim okuma geleneğine bir süre ara verilirken, 1939 yılında Erzincanda yaşanan deprem felaketinin ardından dönemin Erzurum Müftüsü Muhammet Sadık Solakbayın girişimleriyle geleneğin tekrar başlatılarak sürdürüldüğü biliniyor.
    
     Muhabir: Sagip Sezginer
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda 1001 Hatim geleneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER