Erzurumdaki terör örgütü davası

Erzurumdaki terör örgütü davası -Ağrıda 6 ay önce düzenlenen operasyonda terör örgütüne maddi destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan BDP Ağrı il başkanının da aralarında bulunduğu 3ü tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edild


ERZURUM (A.A) - Ağrıda 6 ay önce düzenlenen operasyonda terör örgütüne maddi destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan BDP İl Başkanı Kasım Polatın da aralarında bulunduğu 3ü tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Ağrı, Doğubayazıt, Diyadin ve Tutak ilçeleri ile İstanbul, Muş, İzmir, Diyarbakır ve Adanada 6 ay önce düzenlenen eş zamanlı operasyonda tutuklanan sanıklardan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat (48) ve Veysi Biçen ile tutuksuz sanıklar İkram Oğul (34), Mensure Arslan (31), Mehmet Çelik (38) ve Saime Bayar (32) hazır bulundu.
     Tutuklu sanıkların Kürtçe savunma talebini reddeden mahkeme başkanı Mustafa Kahya, Anadilimiz Türkçedir. Kürtçe savunma talebiniz oy birliğiyle reddedilmiştir dedi.
     BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat, savunmasında 4,5 ay il başkanlığı yaptığı sürede hiç kimseye yasa dışı eylem yapması için talimat vermediğini, yaptıkları etkinliklerin tamamen yasal olduğunu belirterek, tahliyesini talep etti.
     Diğer sanıkların savunmalarının yapılmasının ardından mahkeme heyeti, gizli tanık Yamanın dinlenmesine karar verdi. Başka bir odada bulundurulan, ses ve görüntüsü değiştirilerek televizyon ekranına yansıtılan gizli tanık Yaman dinlendi. Gizli tanık, emniyette verdiği ifadesini tekrarladığını, başka söyleyecek sözünün olmadığını belirtti.
     Mahkeme heyeti daha sonra gizli tanığın emniyette verdiği ifadeyi okuttu. Gizli tanık, BDP İl Başkanı Kasım Polat ve diğer sanıkların parti faaliyetleri adı altında partililere örgütsel eğitim verdiklerini, bu yönde hazırlanan bazı film ve CDlerin izletildiğini belirterek, ifadesinde şunları kaydetti:
     BDP tarafından Ağrı merkez ve ilçelerinde kent konseyi oluşturulması, gençlere ve kadınlara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmesi ve örgütlenmeler konusunda faaliyetler yürütülüyordu. PKKnın şehir yapılanması olan KCKnın mahalle temsilcileri, bölge temsilcileri, kadın konseyleri, gençlik konseyleri gibi bir çok illegal örgütlenmeleri yaparak terör örgütünün kentlerde etkili şekilde yerleşmesini hedefliyorlardı.
     Sanık avukatlarının tutuklu sanıkların isimlerini sorması üzerine gizli tanık, sanıkların isimlerini bilmediğini, sadece parti çalışmaları sırasında tanıdığını söyledi. Sanık avukatları bunun üzerine gizli tanığın yalan söylediğini, sanıkları tanımadığını belirterek, tanıklığının reddedilmesini talep etti.
     Tutuklu sanıklardan Veysi Biçerin mahkeme heyetinden izinsiz avukatıyla Kürtçe konuşma yapması üzerine mahkeme başkanı Kahya, sanık Biçere ne konuştuğunun anlaşılmadığını, izin almadan konuşamayacağını belirtti. Sanık Biçer, avukatıyla Kürtçe konuşmaya devam etmesi üzerine salondan çıkarıldı. Mahkeme başkanı, sanık Biçerin salondan çıkarken sergilediği davranışı duruşma tutanaklarına geçirdi.
     Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 26 Aralık 2012 tarihine erteledi.
     BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polatın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında terör örgütü üyesi olmak suçundan 15 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.
     Hazırlanan iddianamede, Ağrı BDP İl Başkanı Kasım Polat ile BDPli yöneticilerin KCKya destek vererek terör örgütü PKKnın kepenk kapatma eylemlerine destek verdiği, kırsalda çıkan çatışmalarda ölen teröristlerin cenaze törenlerini terör örgütünün propagandası haline dönüştürdükleri, parti binalarında yapılan toplantılarda örgüte maddi destek sağladıkları, düzenledikleri konserler sırasında örgüt adına para topladıkları iddiaları yer alıyor.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumdaki terör örgütü davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER