Erzurum ette marka olacak

Erzurum ette marka olacak -Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler: -Et Balık Kurumu ile et entegre tesisi kuruyoruz. Bu Türkiyenin en modern et entegre tesisi olacak -Et ürünleri Erzurum markasıyla çıkacak ve Erzurum markas


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiyenin en modern et entegre tesisini kuracaklarını belirterek, Et ürünleri Erzurum markasıyla çıkacak ve Erzurum markası bu ürünler tüm Türkiyeye yayılmış olacak dedi.
     Küçükler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yapılacak et entegre tesisinin hem Erzurum hem de Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.
     Projenin en önemli özelliğinin, Türkiyenin en modern et entegre tesisi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Küçükler, hayvancılığın konumu merkezinde olan Erzurumun, büyükbaş hayvan varlığı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu anımsattı.
     Küçükler, Sadece Erzurum değil, Kars, Ardahan platosunu da kattığınızda bu bölge Türkiyenin hayvancılık merkezi deposu. Ama burada güzel bir et entegre tesisi, et işleme tesisi yok. Biz bunun bir eksiklik olduğunu gördük. Et Balık Kurumu ile et entegre tesisi kuruyoruz. Türkiyenin en modern et entegre tesisi olacak. Burada kesilecek hayvanların bütün ürünleri işlenmiş bir şekilde çıkmış olacak dedi.
     Salam, sosis, kavurma ve pastırma gibi et ürünlerinin de bu tesiste işleneceğini vurgulayan Küçükler, şöyle konuştu:
     Dolayısıyla bu et ürünleri Erzurum markasıyla çıkacak ve Erzurum markası bu ürünler tüm Türkiyeye yayılmış olacak. İnşallah Türkiyenin her şehrinde Erzurum markası ürünleri artık görebileceğiz. Biz bu açıdan projeyi önemli buluyoruz. Proje için ihalemiz gerçekleşti, çok yakın bir zamanda projeye başlamış olacağız. Böylece Erzurum kendi markasını yaratmış oluyor. Erzurumda aslında şöyle bir durum var, burada hayvancılık yapılıyor ama ürüne dönüştürülemiyor. Dolayısıyla bu hayvanlar ya canlı olarak ya da karkas olarak hep batıya gidiyor. Batıda işleme gerçekleştiriliyor.
    
     -Hayvancılığın daha fazla yapılmasını sağlayacak-
    
     Bölge besicisinin, asıl kar yapması gereken noktada bundan mahrum kaldığına dikkati çeken Küçükler, Erzurumdan her yıl 300 bine yakın hayvanın canlı olarak ya da karkas olarak başka şehirlere gönderildiğini, bunların katma değerinden istifade edilemediğini söyledi.
     Et entegre tesisinin kurulmasıyla katma değerin Erzurumun kendi içerisinde kalacağını, bu durumun da hayvancılığı daha fazla teşvik edeceğini belirten Küçükler, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bölgede hayvancılığın daha fazla yapılmasını sağlayacak. Çünkü besicimiz, bir hayvanı doğumundan itibaren besliyor. 10 birim kar ediyorsa canlı olarak bu hayvanı dışarıya sattığında bunu alan kişi de o şehirde işliyor, yani 15 günlük süreçte bizim iki yılda kazanılan bedel kadar 10 birimlik bir bedel kazanıyor. Aslında bu 10 birimi de Erzurumdaki besicinin kazanması gerekirdi. Dolayısıyla bu hep bir kısır döngü şeklinde ve Erzurum ile bölgede hayvancılığın önünde bir engel. Şimdi bizim yapacağımız bu projeyle Erzurumdaki hayvancılık ciddi manada rağbet görecektir, daha etkin hale gelecektir.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Erzurum ette marka olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER