Eski Kültür ve Turizm Bakanı Titiz:

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Titiz: Ezbersiz eğitimde yaygın ve yerleşik kalıplar sorgulanmalı


TRABZON (A.A) - Eski Kültür ve Turizm Bakanı, Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı M. Tınaz Titiz, ezbersiz eğitimde yaygın ve yerleşik kalıpların sorgulanması gerektiğini belirtti.
     Titiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maliye Kulübü tarafından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mehmet Yazıcı Amfisinde düzenlenen, Ezbersiz Eğitim İçin Yol Haritası konulu konferansta yaptığı konuşmada, ezbersiz eğitimin sorgulanmaya açık olduğunu belirterek, Kazandırılması istenilen her bilgi, beceri, tutum, davranışın niçin öyle olduğu, öğrencinin mevcut bilgi örgüsüyle tam bir bağlantı kurulana kadar öğrenci tarafından sorgulanmalı, öğretmen de bu sorgulamateşvik etmelidir dedi.
     Yaygın ve yerleşik kalıpların sorgulanması gerektiğini ifade eden Titiz, Yaygın ve yerleşik kalıp bir diğer deyişle ezber kalıbı deyimleriyle sorgulama alanımızın dışında kalmış söylem kalıpları kastediliyor. Bu tür kalıplar genellikle zaman kazandırır, yaşamı kolaylaştırabilirler. Karşı olunması gereken kalıplar değil, bunların sorgulama dışı bırakılarak koşulsuz birer doğru gibi kabul edilmesidir. Yani kalıplar değil, onların sorgulanmayışları yanlıştır diye konuştu.
     Titiz, çalışmanın amacının, çeşitli ezber kalıplarının hangi koşullar altında geçerli olabileceklerini ortaya çıkarıcı sorular üretmek ve bu sorular sorulsaydı alışılmıştan farklı hangi bakış açılarının ortaya çıkacağını tahmin etmek olduğunu belirtti.
     Yaygın ve yerleşik yargıların sorgulanması mümkün olabilseydi sorulabilecek sorular ve soruların tetikleyebileceği bakış açılarının bazılarını görmenin mümkün olacağına dikkati çeken Titiz, şöyle devam etti:
     Bir şeyin sonu -dir ile bitiyorsa o cümlenin başında söylenmeyen bir şey vardır. Örnek verecek olursak, bir üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Bunun aksini kimse söylemez. Bu yaygın ve yerleşmiş bir yargıdır. Ancak -eğer, -ise kısmında olan maddeleri yazabiliyorsak alışılmışın dışında bir çok bakış açısı ortaya çıkabilir. Eğer üçgen ne ise iç açıları toplamı 180 derecedir. Düzlem üzerinde mi yoksa eğim üzerinde mi. Bunlar sorgulandığı zaman yani eğer ve iseleri söylediğiniz zaman ortaya ayrı bir dünya çıkıyor.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Eski Kültür ve Turizm Bakanı Titiz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER