Eskişehirdeki ihale soruşturması

Eskişehirdeki ihale soruşturması -AK Parti Eskişehir Milletvekili Koca: -"Yapmadık diyemiyorlar, Biz belediyeyi zarara uğratmadık diyemiyorlar da Neden soruşturuluyoruz, neden yargılanıyoruz- diyorlar" -"Bu iddiaları başla


ESKİŞEHİR (A.A) - AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Eskişehirdeki ihale soruşturmasına ilişkin, "Yapmadık diyemiyorlar, Biz belediyeyi zarara uğratmadık diyemiyorlar da Neden soruşturuluyoruz, neden yargılanıyoruz- diyorlar" dedi.
     Aynı zamanda davaların müştekilerinden olan Koca, Eskişehirde bir otelde düzenledikleri basın toplantısında, AK Partinin iktidara geldiği günden beri, mecliste ve Eskişehirde milletin sesini duyurmaya, haklarını korumaya ilişkin duruşundan biran olsun vazgeçmediklerini kaydetti.
     Bu bağlamda 2009 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu çalışmaları sonucu, Eskişehir İmar İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketinin almış olduğu ihalelerde belediyeye çok yüksek fiyatlarla beton sattığına ilişkin tespitler yaparak, konuyla ilgili 3 yıl önce 22 Nisan 2010da bu bilgileri kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Koca, şöyle konuştu:
     "Bu işleyişe bir dur denmesi gerektiği için 2009 yılı denetim raporlarındaki verilerden dolayı 26 Mayıs 2010da suç duyurusunda bulunduk. Eskişehir İmar İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketinin Eskişehir Büyükşehir Belediyesine yaptığı işlerde, betonun inanılmaz fiyatlara faturalandığını belirterek konunun incelenmesi gerektiği düşüncesiyle millet adına şikayetçi olduk. Bugün CHPli Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanı ve yetkilileri hakkında Eskişehir Cumhuriyet Savcılığınca dava açılmış durumda."
    
     -"Yargılamayı sulandırma, devletin savcısına dahi dil uzatma peşinde olanlar var"-
    
     Koca, iddianamenin incelediğinde kamu zararının korkunç boyutlara ulaştığının görüldüğünü ve kamu zararının, "birilerinin" karı haline geldiğini söyledi.
     "Görüyoruz ki, yargılamayı sulandırma, devletin savcısına dahi dil uzatma peşinde olanlar var" diyen Koca, şöyle devam etti:
     Bu para nerede, nereye gitti, kamunun zararı kimin karı oldu, kimin cebine girdi- İddianamelerin ortaya çıkmasıyla kamuoyunda bilgi kirliliği ve sanıkların kamuoyunu maddi gerçekler dışına yönlendirme çabası gözükmektedir. Yapmadık diyemiyorlar, Biz belediyeyi zarara uğratmadık diyemiyorlar da Neden soruşturuluyoruz, neden yargılanıyoruz- diyorlar. Yargı bize erişemez diyen zihniyetin devamını burada da görüyoruz. Sanki iddialar bir komploymuş gibi halkın önünde medyaya taşınırsa, bu işler Türk siyasetini çok tehlikeli bir noktaya taşır. Usulsüzlüklerin teşvik edilmesi, bu işlerin önünün açılması anlamına gelir. Bu nedenle bu yargılama siyasidir söylemini bırakılıp, vergilerimizin nereye gittiğinin hesabı verilmelidir."
    
     -"Birine iftira atma peşinde değiliz"-
    
     Koca, bir gazetecinin "Olası bir görevden alma ya da tutuklanma olması halinde bu durumun sizin partinize nasıl bir etki yapacağını düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, "Biz birine iftira atma peşinde değiliz. Bu iddiaları başlatırken, seçilmiş olan birilerinin görevden alınmasının, iftira atılmasının peşinde falan da değiliz. Burada hakkın, hukukun, adaletin yanında olmaya çalışıyoruz. Bunları yaparken de getirisi, götürüsü, kazancını hesap etmiyoruz. Biz tamamen hakkın, hukukun, adaletin, garibin hakkının peşindeyiz. Siyasetin getirisini, götürüsünü şu anda kestirmek mümkün değil ama bildiğimiz bir şey var ki adaletin tecellisi konusunda sizler ve biz siyasiler olarak elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini inanıyorum" diye konuştu.
     Toplantıya, davaların diğer müştekileri de katıldı.
     Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Ocakta, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 5i tutuklanmış, 18i sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 5 kişi ise bir süre sonra üst mahkemeye yapılan itirazların ardından tahliye edilmişti. Büyükerşen de 31 Ocakta Cumhuriyet Başsavcısının çağrısı üzerine soruşturmayla ilgili savcıya ifade vermişti. İddialar üzerine başlatılan soruşturmada savcılık, 6 ayrı iddianame hazırlamış, Eskişehir 1. ve 2. Ağır Ceza mahkemelerince iddianameler kabul edilmişti.
     "Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ile suçlanan 24 kişinin yargılanmasına, 17-24-31 Mayıs ve 13 Haziranda başlanacak ve davaların birinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de yargılanacak.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirdeki ihale soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER