Eskişehirsporlu Ediz Bahtiyaroğlunun vefatı

Eskişehirsporlu Ediz Bahtiyaroğlunun vefatı -TMOK Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ergen: -Her 300 bin sporcudan biri ani ölümle karşılaşabiliyor


SAKARYA (A.A) - Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emin Ergen, her 300 bin sporcudan birinin ani ölümle karşılaşabileceğini belirterek, 35 yaş üstü sporcularda riskin arttığını söyledi.
     Ergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporda ani ölümlerin engellenebilmesi için ciddi ve kapsamlı sağlık taramalarının yapılması gerektiğini bildirdi.
     Sporcuların sağlık konusunda iyi eğitim almaları gerektiğine işaret eden Ergen, Sağlık kontrolleri ve taramalarının uluslararası standartlarda yapılması gerekiyor. Spor hekimliğiyle ilgili çalışmaların da yaygınlaştırılması lazım dedi.
     Ergen, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) sağlık taramalarına en kapsamlı şekilde yaklaşan kurum olduğuna dikkati çekerek, amatör sporlarda da detaylı araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi.
    
     -35 yaş üstü sporcularda risk artıyor-
    
     Futbolcuların sağlık konusunda çok bilinçli olması lazım diyen Ergen, Antrenör eğitiminde bu konu çok detaylı ele alınıyor. Fakat futbolcunun kendisine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çok eksik kalıyor. Dopingle ilgili çerçevede de görmekteyiz aynı eksikliği ifadelerini kullandı.
     Ergen, Eskişehirsporlu Ediz Bahtiyaroğlunun ölümünün engellenebilir bir durum olamayabileceğini vurgulayarak, Her 300 bin sporcudan biri ani ölümle karşılaşabiliyor. 35 yaş üstü sporcularda bu oran 100 binde bire iniyor. Yani risk artıyor. Ani ölümleri tamamen ortadan kaldırmak maalesef mümkün değil. Fakat sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması önemli bir nokta diye konuştu.
     Sporculardaki ani ölümlerin çeşitli nedenlerle gerçekleşebileceğine işaret eden Ergen, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Arkadaşlarından ve Ankaragücündeyken takım doktoru olan Dr. Mesut Çelebiden öğrenebildiğim kadarıyla bir gün önce antrenmanda kendini iyi hissetmediğini belirtmiş. Bunlar küçük belirtiler ama dikkate almak gerekir bu küçük belirtileri. Belki de çok önemli değil diye düşündü. O yüzden çok da üzerinde durmadı. Sadece kendini iyi hissetmediğini belirtti ama bunun nedenini bilemeyiz. Detaylı bir otopsiden sonra bunu öğrenebiliriz. Çünkü kalp dışında başka rahatsızlıktan dolayı kendini iyi hissetmemiş olabilir. Ani ölümlerin birçok nedeni olabilir çünkü.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Eskişehirsporlu Ediz Bahtiyaroğlunun vefatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER