Esnaf kimlikle geçiş ücretinin daha da

Esnaf kimlikle geçiş ücretinin daha da artmasını istiyor -Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Koyuncu: "Son düzenlemeyle geçişlerin 15 liraya yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz ancak bölge esnafının kalkınabilmesi içi


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Artvinin Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısından Gürcistana kimlikle yapılan geçişlerin 1 liradan 15 liraya çıkarılmasını olumlu karşılaşan bölge esnafı, ücretin daha da artırılmasını istiyor.
     Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Gürcistan arasında yapılan protokolle 11 Aralık 2011den itibaren Sarp Sınır Kapısından karşılıklı kimlikle geçişlerin başladığını anımsattı.
     Sınır kapısından Gürcistana geçişlerde 1 lira ücret alındığını, yapılan yasal düzenlemeyle 10 Nisan 2013ten itibaren geçiş ücretinin 1 liradan 15 liraya yükseltildiğini ifade eden Koyuncu, "Doğu Karadeniz bölgesindeki ticaret ve sanayi odalarının başkanları olarak yaklaşık 6 önce toplantı yaparak Sarp Sınır Kapısından geçiş harcının 50 liraya yükseltilmesi için ortak karar almış, bu kararı Gümrük ve Ticaret Bakanlığına dosya olarak göndermiştik" dedi.
     Geçişlerin 1 lira olduğu dönemde bölge esnafının, özellikle de küçük esnafın olumsuz etkilendiğini belirten Koyuncu, "Son düzenlemeyle geçişlerin 15 liraya yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz ancak bölge esnafının kalkınabilmesi için geçiş ücreti en az 50 lira olmalı. Yeni uygulamayla esnafımızın rahatlayacağını düşünmüyorum" diye konuştu.
     Koyuncu, kimlikle geçişlerin 1 lira olduğu dönemde, canı sıkılan kişilerin günlük ihtiyaçlarının yanı sıra eğlenmek için Batuma gittiğini kaydederek, şunları söyledi:
     "Gürcistana eğlence ve kumar sektörü için giden kişi kapıda alınan ücret 50 lira da olsa gidebilir ancak canı sıkılan herkes, her zaman bu parayı verip gidemez. Özellikle hafta sonları yaklaşık 5 bin kişi Gürcistana geçiş yapıyor. Bir kişinin 100 dolar harcadığını düşünürsek bu para Hopa ve bölge esnafının cebinden çıkan paradır. Şayet ücret 50 lira olursa canı sıkılan kişi her gün Batuma geçemez ve bu para ülkemizde kalır. Böylece esnaflarımız da siftah yapmadan iş yerini kapatmaz."
    
     -"Kilometrelerce araç kuyrukları sona erdi"-
    
     Giresundan arkadaşlarıyla günübirlik gezi için Batuma giden Süleyman Aktaş, Batuma daha önce de bir kaç kez gittiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Kimlikle geçişlerin 15 lira olması bence çok az, 50 ile 100 lira arasında olması gerekiyor. Hiç işi olmayan da 1 liraya Batuma geçiyordu. Bu da kapıdaki yaya ve araç trafiğini engelliyordu. Yeni değişikle geçişler 15 liraya yükseltildi. Biz bu uygulamadan son derece memnunuz. Kilometrelerce araç kuyrukları sona erdi. Yaya olarak ve araçlarımızla kısa sürede Gürcistana geçebiliyoruz."
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Esnaf kimlikle geçiş ücretinin daha da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER