Evlerinde 4 ayda 300 defa yangın

Evlerinde 4 ayda 300 defa yangın çıkan aile -Siirtte evlerinde 4 ayda 300den fazla yangın çıkan Toprak ailesine ait ev ile ilgili Siirt Üniversitesi heyeti incelemelerini tamamladı -SÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Erman: Kesin sonu


SİİRT (A.A) - Siirtte evlerinde 4 ayda 300den fazla yangın çıkan Toprak ailesine ait ev ile ilgili Siirt Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan heyet incelemelerini tamamladı.
     Heyet incelemelere ilişkin yayınladığı raporda, yangınların çıkışında iddia edildiği gibi metafizik unsurların etkili olma ihtimalinin zayıf olduğunu vurgulayarak, ailenin sosyo-psikolojik açıdan uzun süre gözlem altında tutulması gerektiği belirtti.
     Raporda, kentin varoşlarında bulunan Barış mahallesinde oturan ailenin maddi açıdan yetersiz olduğu, ilkokul mezunu olan aile reisi Zeki Toprakın 300-500 lira civarında aylık geliri olduğu kaydedildi.
     Evlerindeki ilk yangının 13 Ağustos 2012 tarihinde meydana geldiğinin beyan edildiğine dikkat çekilen raporda, son yangının ise 28 Ocak 2013 tarihinde çıktığı ifade edildi.
     Raporda, ailenin beyanı doğrultusunda kameraların eve yerleştirilmesinden önce günde ortalama 7 defa yangın çıktığı ve toplamda 500ü aşkın yanma olayı gerçekleştiği vurgulandı.
     Ailenin psikolojik, ekonomik, sosyolojik ve kültürel desteğe ihtiyaç duyduğu kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:
     Bütün bu yangınlarda tutuşan materyallerin dışarıda değil de evde kullanılan giysilerden birinde veya evdeki bir bez parçasında meydana geldiği tespit edildi. Bugüne kadar meydana gelen tüm bu yangınlar neticesinde aile fertlerinin bedenen hiç bir zarar görmediği anlaşıldı... Olayın tam olarak anlaşılabilmesi için aile fertlerinin sosyo-psikolojik açıdan uzun süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Detaylı araştırmanın uzun süreç gerektirmesi nedeniyle, kısa vadede aile fertlerinin doktor psikolog gözetiminde bulundurulması yararlı olacaktır.
    
     -Üniversitemiz olayı daha detaylı araştırmaya devam edecektir-
    
     Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, bu vatandaşın eviyle ilgili olarak 6 kişilik bir araştırma komisyonu kurduklarını ve bu komisyonun Mimarlık Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şahin başkanlığında çalıştığını kaydetti.
     Bir elektronikçi, bir fizikçi, bir sosyolog, bir antropolog ve bir ilahiyatçıdan oluşan 6 kişilik bu komisyon 15-20 günlük bir çalışma ile raporu gerçekleştirdiğini vurgulayan Erman, şunları söyledi:
     Evinde meydana gelen yanma olayları ile ilgili metafizik olaylarının bu olayın nedenleri olma ihtimali açısından zayıf bir ihtimal olduğu ve daha çok psikolojik nedenlerden kaynaklanan unsurların bu yanma olayında etkili olduğu kanaatine varıldı. Tabi bu sosyo-kültürel açıdan uzun süre incelenmesi gereken bir olay. 15-20 günlük bir süre böyle bir raporun hazırlanması için kısa bir süre. Olayın gerçekten sosyolojik açıdan uzun bir süre gözlemlenmesi incelenmesi gerekir. Üniversitemiz bu konuyla ilgili çeşitli projeler çerçevesinde olayı daha detaylı olarak araştırmaya devam edecektir. Daha detaylı araştırma sonuçları bahsettiğim bu projelerin yapılması akademisyenlerin daha uzun süreli çalışmaları farklı boyutlara ulaşabilecektir. Kesin sonuç için daha uzun süreli araştırmalar yapmak gerekir.
    
     -Bu düşünceyle bir yere varamazlar-
    
     Raporda belirtilen görüşlere itiraz eden aile reisi Zeki Toprak, evindeki yangınların devam ettiğini söyledi.
     Toprak, raporu hazırlayanların kendisi ile yaptığı görüşmelerde, illa da bir şeyler söylemesini istediklerini öne sürerek, şöyle devam etti:
     Bilmediğim bir şeyi nasıl rapora ileteyim. Elimde bir şey yok ki. Kendiliğinden ateş yanıyor. Hatta 7 aydır devam ediyor. Hala da devam ediyor. O yüzden ben onları kınıyorum. Bu kelimeleri söylemişlerse. Bu düşünceyle bir yere varamazlar. Diyelim ki çocuk bir defa çıkartır. 600 defa nasıl çıkartır- Dışarıda 20 kişinin yanında yakacak sonra içeri girip baba yangın çıktı diyecek. Çocuk okulda yangın çıkaracak sonra koşacak eve gelecek burada yangın çıkaracak. 7 aydır her yeri dolaştım. Sayın valimizden Allah razı olsun. Maddi ve manevi ne yardım gerekirse yapacaklarını söylediler. Maddi açıdan yardım edeceklerini ifade ettiler. Ama ben hiçbir zaman kabul etmedim. Niye kabul etmedim. Çünkü benim işime yaramıyor. Maddi yardım benim işime yaramıyor. Bu bittikten sonra yardım eden olursa Allah razı olsun.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen - Zekeriye Güneş/Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Evlerinde 4 ayda 300 defa yangın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER