Fabrikatörün iflası çiftçiyi mağdur etti

Fabrikatörün iflası çiftçiyi mağdur etti -Bismilde 32 milyon lira tutarındaki pamuğu teslim ettikleri şirketin iflası nedeniyle 200 üretici alacağını tahsil edemiyor


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın - Bismil ilçesinde ürettikleri toplam 32 milyon lira tutarındaki pamuğu teslim ettikleri fabrikanın sahibinin iflas etmesi nedeniyle 200 çiftçi mağdur oldu.
     Yaklaşık 3 ay önce Bismil ilçesine bağlı çeşitli köylerde pamuk üretimi yapan yaklaşık 200 çiftçi, hasadını yaptıkları 32 milyon lira tutarındaki kütlü pamuğu, Bismil Tekstil A.Şye ait çırçır ve yağ fabrikasına teslim etti. Mehmet Dumana ait olduğu bildirilen Bismil Tekstil A.Şnin iflas etmesi nedeniyle 32 milyon lira tutarındaki alacağını tahsil edemeyen çiftçiler, alacaklarına karşılık ellerinde çek veya senet gibi resmi belgenin bulunmaması nedeniyle zor duruma düştü.
     Başka borçlar nedeniyle icra mahkemesinin bugün fabrikada tespit çalışması yapması üzerine işletmeye gelen üreticiler, temsilci olarak seçtikleri Kemal Tanrıkulu, Aziz Arslan ve İbrahim Halil Akyıldız aracılığıyla icra işleminin durdurulmasını talep etti. Ancak bu istekleri yetkililerce kabul edilmedi.
     Temsilci Kemal Tanrıkulu AA muhabirine, 200 çiftçinin Bismil Tekstil A.Şye ait çırçır ve yağ fabrikasına teslim ettikleri pamuğun bedeli olan 32 milyon lirayı tahsil edemediklerini söyledi.
     Fabrika sahibi Mehmet Dumanın pamukların satışından elde ettiği parayı önceki borçlarına karşılık tefecilere ödediğini savunan Tanrıkulu, şöyle dedi:
     Fabrika sahibi ürünlerimizi satıp, tefecilere borcunu ödemiş. Tefeciler ellerindeki çek ve senet gibi belgelerle Bismil Tekstil A.Şye ait çırçır ve yağ fabrikasında icra başlattı. Fabrikaya icra konulması umudumuzu da köreltti. Onlar, alacaklarını icradan tahsil edecekler. Elimizde teslim kağıdı dışında resmi belge de yok. Paramızı tahsil edemediğimiz için tarlamıza ürün de ekemedik. Fabrika sahibi ortada yok, muhatap olacağımız kimse yok. Biz icranın işleminin durdurulmasını istedik. Ama kabul edilmedi.
     Üretici Beraat Altın ise teslim ettikleri pamuğun bedelini alamadıkları gibi fabrika sahibinin iflas ettiğini öğrendiklerini belirterek, mağdur olduklarını söyledi.
     Şahin Çelebi de yaklaşık 3 ay önce 100 ton pamuğu fabrikaya verdiğini ifade ederek, Elimizde belge olmadığı için resmi işlem de başlatamadık. Tefeciler çek ve senetle icra işlemi başlattı. Bu yolla tahsilattı yapacaklar. Bizim tahsil etme şansımız da yok, çaresiziz. İcra işleminin durdurulmasını istedik. Ancak kabul edilmedi. Sabah jandarmayla gelen görevliler fabrikada işlem yaptı dedi.
     Fabrikanın muhasebe müdürü Zafer Koluman da işletmenin iflası nedeniyle üreticilere ödeme yapamadıklarını söyledi.
    
     -80 işçi de mağdur oldu
    
     Fabrikada işçi olarak çalışan İsmail Bulut ise, yaklaşık 3 aydır 80 işçinin fabrikada çalıştığını belirterek, Ancak fabrika bu duruma düştüğü için çalışma yok. Ben 1,5 aylık maaşımı alamadım. Diğer arkadaşlar 2 aylık maaşını alamadı. Çiftçiler gibi biz de zor dudumdayız diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Fabrikatörün iflası çiftçiyi mağdur etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER