Eyüp Feshane'de düzenlenen 'Mardin Tanıtım Günleri'nde Mardin'in tarihi dokusu, kültürü ve yerel yemekleri tanıtılıyor. Mumbar dolmasından közde kahveye kadar çeşitli yemekler ve yöresel kıyafetlere ilgi haftanın oldukça yoğun.
Mardin, tarihi dokusu, kültürel turizmi, yerel yemekleri, geleneksel kıyafetleri ve ünlü simalarıyla Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde görücüye çıktı. Tanıtım günlerine Mardinli Müslüman ve Hristiyan din adamları da gelirken, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen de katıldı. Fuarda yerel yemeklerden, takı tasarıma, kömür ateşinden Türk kahvesinden yöresel kıyafetlere kadar Mardin'e özgü kültürel ürünleri bulmak mümkün.
Yemeklerde mumbardan içli köfteye, lahmacundan kuzu çevirmeye kadar çok çeşitli yemekler mevcut. Dileyen kömür ateşinde Türk kahvesi de içebiliyor. Uzun bir süredir bu işi yapan, Seyyare Kömürcü de bu şekilde yapılan kahvenin daha ağır bir şekilde pişmesi sebebiyle daha lezzetli olduğunu vurguluyor.
'SAÇ DÖKÜLMESİ VE EGZAMAYA KARŞI BITTIM'
Mardinli İbrahim Koldemir ise, Mardin'de üretilen sabunları satıyor. Onlarca çeşit sabun bulundurduklarını dile getiren Koldemir, "Badem yağlı sabun, kuru ve hassas ciltlilere çok özel faydaları var. Badem yağı, ciltleri nemlendiren sabundur. Mardin'de bıttım sabunu ise çok revaçta. Bıttım, Mardin'de yetişen yabani fıstığın adıdır. Onun yağını çıkarıp, sabunda kullanıyoruz. Özellikle saç dökülmelerine, kepeğe, egzamaya, karşı çok etkili. Ancak bunun tamamıyla saf olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Tanıtım günlerinde Mardin'e has gümüş işleme sanatı telkârileri de bulunuyor. El işleme sanatının asırlardır Mardin'de yapıldığına dikkat çeken Mehmet Şerif, "Nüsaybin'den geldik. Tarihimiz çok geniştir. Dünyanın ilk üniversitesi Nusaybin'de kurulmuştur." dedi.
Fuar 8 Şubat Pazar gününe kadar açık olacak.
CİHAN