Filyosta 100 yılı aşan hayal gerçek

Filyosta 100 yılı aşan hayal gerçek oluyor -Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren hayata geçirilmesi beklenen Filyos Projesinin, binlerce dönümlük alanın Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013te başlaması hed


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Projesinin binlerce dönümlük alanı Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013te başlaması hedefleniyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sultan Abdülhamit döneminde hazırlandığı bildirilen Anadoluda Genel Üretim Raporunda Filyosta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle başlayan yatırım hedefinin, yıllar sonra hayata geçirilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.
     Liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alan Filyos Vadisinde, büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapacak firmaların 2013te yatırımlarına başlaması planlanıyor.
     Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstri bölgelerinin, ilgili kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabildiğini söyledi.
     Bir süre önce toplanan Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca Filyosun Endüstri Bölgesi ilan edilmesi yönünde karar alındığı anlatan Ceylan, Filyosun Endüstri Bölgesi ilan edilmesi Bakanlar Kurulunda imza aşamasında. Endüstri Bölgesi Türkiyede yeni bir olgu. Buralara yapılacak yatırımlara Bakanlar Kurulu kararıyla özel teşvik verme imkanımız var. Şu anda Filyosta 632 hektar civarında bir alan kamulaştırılmış durumda. Bunun yaklaşık 390 hektarı sanayiye açılabilecek vaziyettedir. Karadenizde Hopadan Karasuya kadar böyle bir yer yok dedi.
    
     -Türkiyenin en büyük limanı-
    
     Ceylan, Filyosta Türkiyenin en büyük limanı inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Liman ihalesi için teknik açıdan sorunlar ortadan kalktı. İlgili bakanlık projenin finansmanı konusunda AB fonlarından yararlanmayı planlıyor. İhale hazırlıkları sürdürülüyor. Benim bildiğim kadarıyla proje 4 etap olacak. Birinci etapta 360 milyar lirayı bulan bir proje bedeli var. Bunun yaklaşık yüzde 80nin AB fonlarından yararlanarak ihale edilmesi planlanıyor. Toplamda da 640 milyar liraya ulaşacak bir proje büyüklüğü mevcut. İlgili bakanımız yeni yılın ilk aylarında limanın ihalesinin yapılmasına yönelik talimat vermiş. Liman, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) açısından da önem taşıyor. KARDEMİR gelecek yıl kapasitesini 3 milyon tona çıkarmış oluyor. 3 milyon ton çelik üretebilmek için sanırım 4-5 milyon ton demir cevheri ve kömür getirmek durumunda. Bunu da Filyos Limanına getirmeyi istiyor.
    
     -Türkiyenin 2023 hedefi-
    
     Filyostaki yatırımlar için limanın lokomotif görevi üstleneceğine dikkati çeken Ceylan, şöyle konuştu:
     Bölgede yatırım için Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Zonguldak Valiliğine müracaatlar var. Ajans, sanırım 14-15 firmaya ön izin vermiş durumda. İçlerinde büyük demir-çelik sanayi, gemicilik ve enerji tesisleri ile çimento fabrikaları var. Böylesi büyük projeler bölgemize geldiği zaman ülkemiz açısından da gerçekten büyük bir atılım olacaktır. Türkiye, 2023teki 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla hedeflerine bu tür projelerle ulaşacak. Yoksa mevcut kapasiteyi arttıramadığımız sürece bu hedefleri yakalayamayız. Yeni buna benzer büyük vizyon projeleri hayata geçirmememiz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi Filyos Projesidir.
    
     -10-15 bin istihdam-
    
     Ceylan, Bakanlar Kurulundan Endüstri Bölgesi kararının çıkmasının ardından Filyosta yatırıma engel hiçbir durumun kalmayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Filyosta 2013te yatırımlar başlamasıyla buradaki tesislerde 10-15 bin kişinin istihdamı sağlanabilecektir. Genellikle emek-yoğun çalışılan sanayi tesisleri inşa edilecek. Dolayısıyla bölgemizin gelişmesi ve kalkınması açısından büyük bir avantaj temin edilmiş olacak. Böylesi toplu bir halde sanayi tesisi yatırımı henüz Türkiyede planlamış değil. Büyük tesisler bunlar. Bu hayaller yakın.
    
     Muhabir: Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Filyosta 100 yılı aşan hayal gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER