Finansal kiralamaya uluslararası standart

Finansal kiralamaya uluslararası standart -AK Parti Gaziantep Milletvekili Koçer: Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi


GAZİANTEP (A.A) - AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısının, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini ve yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulda da görüşülerek kanunlaşacağını bildirdi.
     Koçer, yaptığı yazılı açıklamada, finansal sektörde yaşanan değişiklikler ve uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar sonucunda mevcut düzenlemelerin yeterli olmadığını savundu.
     Koçer, şu görüşleri dile getirdi:
     Finansman şirketlerine ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna verilmiş ve Finansal Kiralama Kanunu ile finansal kiralama şirketlerinin, Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile de faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetleri düzenleniyor. Ancak söz konusu şirketlerin güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini yerine getirebilmeleri bakımından, ifade ettiğim kanun ve kararnamelerin yeterli olmadığı zaman içerisinde yeni bir yapılanma ihtiyacı doğduğu görülmüştür.
     Koçer, şunları kaydetti:
     Bu şirketlerin kuruluş ve faaliyetleri tek bir kanun çatısı altında düzenlendi. Yapılan düzenleme ile şirketlerin etkin gözetim ve denetimleri için gerekli yasal alt yapı tesis edilmiş, finansal kiralama işlemi tanımı uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmiş ve mesleğin gelişimini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek, bunun için gerekli tedbirleri almak gibi çeşitli görev ve yetkileri haiz bir birliğin kurulması da bu düzenlemede yer almıştır.
     Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kuruluna gelecek olan kanun tasarısının getirdiği yeniliklere de değinen Koçer, şöyle devam etti:
     Finansal kiralama sözleşmelerinin hukuki niteliği, sona ermesi, tarafların hak ve borçları gibi hükümler ile uygulamada karşılaşılan sorunları bertaraf edici değişiklikler yer alıyor. Operasyonel kiralama, alt kiralama, yazılımların kiralanması, yurt dışından ülkemize yapılacak finansal kiralama işlemleri, süre, tescil gibi konularda uygulamanın önünü açacak yeni hükümler ihdas edilmiştir. Kurulacak olan birlik nezdinde fatura merkezi kayıt sisteminin çalıştırılmasıyla, mevzuata aykırı işlem ve uygulamaların engellenmesi sağlanacak, idari ve adli cezalar uygulanacaktır.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Finansal kiralamaya uluslararası standart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER