Fındık üreticilerine tavsiyeler

Fındık üreticilerine tavsiyeler -Arsin Ziraat Odası Başkanı Kozoğlu: Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75i ülkemizce gerçekleştirilmektedir


TRABZON (A.A) - Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Türkiyenin dünyanın en önemli fındık üretici ülkesi olduğunu belirterek, Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75i ülkemizce gerçekleştirilmektedir dedi.
     Kozoğlu. Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın açıklamasında, dünya fındık üretim ve ihracatının çok önemli bir kısmının Türkiyeden sağladığını belirterek, Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75i ülkemizce gerçekleştirilmektedir. Türkiyede üretilen fındığın yüzde 15-20 kadarı iç piyasada tüketilmekte, yüzde 80-85i ise ihraç edilmektedir. Türkiye son on yılda ortalama 200 bin ton olan iç fındık ihracatı ile toplam dünya iç fındık ihracatının yüzde 80ini gerçekleştirmektedirdedi.
     Kozoğlu, Türkiyenin fındıkta dünya liderliğini elinde tuttuğunu ve dış pazarda kalite olması nedeniyle tercih edildiğini ifade ederek, Türkiye için ekonomik önemi büyük olan fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğumuz yeri koruyabilmemiz ve dış dünyada kaliteli Türk fındık imajının zedelenmemesi açısından, kalite üretimin sürdürebilirliği büyük önem arz etmektedir diye konuştu.
     Fındık üreticilerine tavsiyede bulunan Kozoğlu, fındığın toplandıktan sonra çok iyi kurutulması ve jüt çuvallara konulması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Kesinlikle fındıklarımızı iyi olgunlaştıktan sonra toplayalım. Her gün topladığımız fındığımızı harmana toplu olarak bırakmayalım. Dağıtarak harmana serelim ve zaman zaman karıştıralım. Patosa vurulacak duruma gelen fındıklarımızı hemen patosa vuralım, iyi seçelim içerisinde kesinlikle boş ve bozuk fındık bırakmayalım. Fındığımıza çok ama çok iyi kurutalım. Bu şekilde kuruttuğumuz fındıkta kesinlikle bozulma olmaz. Ayrıca iyi kuruttuğumuz fındığın kabuk kısmı tamamen kuruduğu için suyunu tamamen attığı için randımana katkı sağlar. İyi kuruyan fındıkların kabuk kısmı çok hafif gelir içerisindeki iç ise daha çok randıman verir
     Kozoğlu, fındığın sıcakken çuvala konulmaması gerektiğini de vurgulayarak, Fındıklarımızı sıcakken çuvallara koymamalıyız. Eğer sıcak olarak çuvallara doldurursak kabuktaki sıcaklık içeride bulunan iç fındığı nemleştirir ve bozulmalar meydana gelebilir. Fındık kesinlikle naylon çuvallara konulmamalı çünkü bu çuvallara hava giremez fındıklarımız bozulur. Fındık jüt çuvallara konulmalı. Fındıklarımızı çuvalladıktan sonra nemsiz ortamlarda, hava sirkülasyonunun olduğu ortamlara istif edelim, böylece fındıklarımız bozulmayacaktır dedi.
     Fındığın emanete verilmesine de karşı çıkan Kozoğlu, Fındık emanete verilmemeli. İhtiyacımız olursa ihtiyacımızı karşılayacak kadar fındık satalım. İhtiyacımız yoksa fındık satmayalımki fındık piyasaya inmesin ve fiyatlar yükselsin. İhracatçı yurt dışına fındık vermek zorunda olduğundan fındık almak için fiyatı arttırmak zorunda kalacaktır. Böylece malımız para edecektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Fındık üreticilerine tavsiyeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER