Fındık üreticisi, kesme çiçekçilikle ek gelir

Fındık üreticisi, kesme çiçekçilikle ek gelir arayacak -Doğu Karadenizin en önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındığın yılın belli dönemlerinde üreticisine gelir sağlaması nedeniyle, Ordudaki çiftçilere kesme çiçekçiliğin e


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Doğu Karadenizin en önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındığın yılın belli dönemlerinde üreticisine gelir sağlaması nedeniyle, Ordudaki çiftçilere kesme çiçekçiliğin ek gelir olması için çalışma yapılıyor.
     Karadeniz denince akla gelen ilk ürünlerden biri olan fındık, yöre halkının önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Hasat döneminde yöre halkının yanı sıra mevsimlik tarım işçilerine de ekonomik gelir sağlayan fındıkta, zaman zaman rekolte ve fiyat gibi bazı sorunlar yaşanabiliyor.
     Ürünün sadece yıllın belli dönemlerinde üreticisine gelir sağlaması da diğer aylarda ekonomik anlamda sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Bölgede, yılın tüm aylarında üretilecek ve ek gelir oluşturabilecek farklı ürün arayışları yaşanıyor.
     Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, AA muhabirine, Ordu için fındığın vazgeçilemez bir ürün olduğunu ancak fındığın yanında karanfil yetiştiriciliğinin üreticiye ek gelir olabileceğini söyledi.
     Kentin ekonomik yapısında tarımın oldukça önemli olduğunu ve tarım denilince de akla ilk fındığın geldiğini belirten Sağlam, kayıtlı 112 bin çiftçiyle Ordunun Türkiye sıralamasında ilk sırada yer aldığını ifade etti.
    
     -Karanfil yetiştiriciliği-
    
     Sağlam, toprakların daha sağlıklı kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Topraklarımızı daha rasyonel kullanmalıyız. Bunun için de bir arayış içindeyiz. Kesme çiçekçiliğin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü karanfil yetiştiriciliğinin hem işçiliği kolay hem de yıl boyunca dengeli bir fiyat veya istikrarlı iş oluşturma imkanı var. Aynı zamanda Ordu sadece fındığa dayalı olan ekonomik yapıdan kurtulsun ve ürün çeşitliliği artsın istiyoruz.
     Yaklaşık bir yıl önce Ordu merkez ile Fatsa ve Ünye ilçelerinden ikişer üreticiyle karanfil yetiştiriciliğine başlandığını anlatan Sağlam, Diğer ilçelerimizin de bu üç ilçedeki faaliyetleri görmelerini istedik. Böylelikle toplamda 5 bin 600 metrekarede ürün yetiştirilmeye başlandı. Her ilçeden seçilen ikişer üreticimizin yanına 10 üretici daha alındı. Bu üreticiler Tokat ve Samsun illerine gönderilerek konu hakkında bilgilendirilmesi sağlandı. Bu konuda sayın Valimiz Orhan Düzgün de destek verdi dedi.
    
     -Kivi ya da kesme çiçek yetiştirelim-
    
     Musa Sağlam, bölgenin iklimine, ekolojisine ve ekonomisine hangi ürünün uyabileceğini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Fındıkta 3 veya 4 aylık bir gelir var ama biz vatandaşın 12 ay gelir elde edebileceği, ihracata dönük kesme çiçek üreticiliğinin yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Mutlak surette kesme çiçekçilik, fındığın yanında ek gelir olabilir. Fındığın yanında arazilerimizin en azından bir dönümünde kivi ya da kesme çiçek yetiştirelim. Dolayısıyla fındıkta yaşanan bir takım sıkıntıyı veya gelir itibarıyla oluşan kaybı kividen ya da kesme çiçekten sağlayabiliriz. Ayrıca kesme çiçekçiliğin getirisi oldukça yüksek.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Fındık üreticisi, kesme çiçekçilikle ek gelir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER