Finikede Obezite, sağlıklı beslenme ve Kanser

Finikede Obezite, sağlıklı beslenme ve Kanser anlatıldı


ANTALYA (A.A) - Finike Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ortaklaşa Obezite ve sağlıklı beslenme ve kanser haftası dolayısıyla Kanser ve kendi kendine meme muayenesi konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
     Canan Yavuz Gürkan Lisesinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı sorumlu hekimi Dr. Ersan Çetiner, obezitenin çağın hastalığı olduğunu söyledi. Obezitenin oluşmasına birçok etken bulunduğunu hatırlatan Çetiner, özellikle hareketsiz yaşam, hızlı ve dengesiz beslenme, karbonhidratlı ve bol kalorili yiyeceklerin tüketilmesinin obezitenin oluşmasında önemli rol aldıklarını belirtti.
     Diyabet, hipertansiyon, metabolik ve kardiyovasküler ile bazı kanser tiplerinin obez hastalarda daha fazla görüldüğünü ifade eden Çetiner, günlük ihtiyaçtan fazla tüketilen kalorilerin vücutta yağ depolanmasına ve depolanan organ ve dokuları kaplamasına sebep olduğunu kaydetti.
     Çetiner, Obeziteden korunmak için beslenme alışkanlıklarımızı kontrol etmeliyiz. Günde en az 30 dakika düzenli yürüyüş yapmalıyız. Yaşamsal alışkanlıklarımız değiştirmemiz durumunda hem obeziteden kurtulmuş oluruz, hem de sağlıklı ve kaliteli bir yaşam süreriz dedi.
     Çetiner, kendisinde obezite olduğunu düşünen veya aşırı kilosu olan herkesin, kendi aile hekimine başvurarak bilgi edinebileceğini ve aile hekimlerinin tavsiyesine üzerine yaşamlarında farklılıklar yaratabileceklerini bildirdi.
     Finike Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Şerife Kadıoğlu da kanser türleri içinde en yaygın görülen meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini söyledi. Gelişen tıp sayesinde kanser konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade eden Kadıoğlu, kansere karşı topyekun savaş açılması gerektiğini kaydetti.
     Kadıoğlu, Bilimsel veriler toplumumuzda her yedi kadından birinin meme kanserine yakalandığını gösteriyor. Bu konuda hastalığın erken teşhis edilmesi tedavinin de başarısını ortaya koyacaktır. Sigaradan, alkolden uzak durarak, dengeli beslenerek kanserden korunabiliriz. Özellikle kadınlarımız kendi kendilerine meme muayenesi yaparak meme kanserinden korunabilirler. Bu konuda halkımızda kansere karşı duyarlılık ve bilinçlenme oluşmasını hedefliyoruz diye konuştu.
     Konuşmalar sonunda ilçe Çetiner ve Kadıoğlu, dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Finikede Obezite, sağlıklı beslenme ve Kanser Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER