Gaziantepte Mülteci Kabul Merkezi temel atma

Gaziantepte Mülteci Kabul Merkezi temel atma töreni (1) -AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: -Biz kendi vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son verilmesini bekliyoruz. Türkiye Cu


GAZİANTEP (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Biz kendi vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son verilmesini bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 75 milyon vatandaşımızın AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilmesinin önünün açılmasını istiyoruz dedi.
     Bağış, insani yardımlardan sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgievanın da katıldığı, Gaziantepin Oğuzeli ilçesinde yapılacak Mülteci Kabul Merkezinin temel atma töreninde, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin nişanlarından biri haline gelecek, Türkiyenin belki de stratejik konumunu vurgulayacak bir tesisin temelini atmak için bir araya geldiklerini söyledi.
     Suriyeden gelip Türkiyeye sığınan kardeşlerinin bulunduğu Kilisteki kampı ziyaret ettiklerini, orada çok duygulandıklarını ifade eden Bağış, şöyle konuştu:
     Bizim anlayışımızda yaratılmışların en şereflisi insandır. Ve insanların yaşadığı zulmü, sıkıntıyı bizzat mağdurlardan dinlediğiniz zaman ve orada binbir zorluklarla yaşamalarına rağmen bizlerden kendileri için bir şey talep etmek yerine Suriyede kalan dostları, arkadaşları, akrabaları komşularının can güvenliği için bizi bu kanlı diktatörden kurtarın çağrısında bulunan o insanların yaşadığı sıkıntıyı görünce gerçekten insanın yüreği sızlıyor.
     Bağış, Gaziantepten, Kilisten, Türkiyeden insanlığa bir çağrıda bulunmak istediğini ifade ederek, Bu kanın durması lazım. Artık o kampta bizlerle konuşan Suriyeli kardeşlerimizin de söylediği gibi bu zulmün bu kanın bir an evvel durması için bütün insanlığın el ele vermesinin vakti gelmiştir. Buna seyirci kalanlar, bu vahşetin ortaklarıdır diye konuştu.
     Bakan Bağış, bugüne kadar Türkiyeye 51 bin Suriyelinin yardım amaçlı başvurduğunu, bunların yaklaşık 21 bininin ülkelerine döndüğünü ancak 30 bininin hala Türkiyede Türk insanının konukseverliğiyle ağırlandığını vurguladı.
    
     -İnsani bir afet, açık bir vahşet
    
     Suriyelilerin Türkiyenin misafiri olduğunu ve bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını bildiren Bağış, buraya gelip güvence altına giremeyenlerin, hala tehlike altında yaşayan Suriyedeki milyonlarca insanın çağrısına artık insanlığın kulak vermesinin vakti geldiğini özellikle vurgulamak istediğini kaydetti.
     Suriyede yaşanan insani bir afettir. Suriyede yaşanan açık bir vahşettir, insanlık suçudur ve artık buna hiçbirimizin seyirci kalma lüksümüz yoktur diyen Bağış, geçen süre içerisinde Esedin vahşetini durduracak derecede güçlü ve samimi bir iradenin maalesef ortaya çıkamadığını aktardı.
     Bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Meksikadaki G 20 zirvesinde gündeminin büyük çoğunluğunu Suriye konusuna ayırdığını dile getiren Bağış, şöyle devam etti:
     Dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde hem Başkan Obama ile hem sayın Putin ile hem diğer dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde Suriye konusuna dikkat çekmiş ve bu konuda uluslararası camianın ortak bir çaba içerisine girmesinin önemini vurgulamıştır. Bugün burada temelini atacağımız bu projede Türkiyenin, asırlardır olduğu gibi, kendi ülkelerindeki baskıdan kaçan kendi ülkelerinde sıkıntı yaşayan insanlara kucak açma geleneğimizin bir devamının nişanesi olacak bir tesisi ortaya koyacaktır.
     Bakan Bağış, artık Türkiyenin konumunun değişmesiyle algıların da değiştiğini, eskiden Türkiyenin doğudaki ülkelerin insanlarının, batıdaki ülkelere geçişinde kullandıkları transit bir ülke olduğunu ancak Türkiyenin gelişen ekonomisiyle, artan gelir seviyesiyle bir transit ülke olmaktan çok bir hedef ülke haline, insanların umudu olan bir ülke olmaya başladığına dikkati çekti.
    
     -Saçma sapan vize uygulamaları
    
     Türkiyenin yasa dışı göçle mücadelede oynadığı rolün çok önemli olduğuna dikkati çeken Bağış, sadece 32 yılda Türkiyede yaklaşık 667 bin yasa dışı göçmen bir şekilde ülkelerine iade edildiğini ifade etti. Bu rakamın 17 yılda 1 milyona yakalaşacak noktada olduğunu bildiren Bağış, şöyle devam etti:
     Bizim aslında yasa dışı göç konusunda da birlikte yapacağımız çok önemli çalışmalar var. Biliyorsunuz Türkiye üzerinden AB üyesi ülkelere yasa dışı yollarla giden üçüncü ülke vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmelerinin şartlarını belirleyen bir geri kabul anlaşmasının müzakeresini tamamladık. 4 yıl sürdü ama Türkiye ile Avrupa Birliği bu konuda gerekli anlaşma noktalarına vardı.
     Bakan Egemen Bağış, geri kabul anlaşmasının imzalanabilmesi için Türkiyenin de haklı olarak bazı beklentileri olduğunu kaydederek, Biz kendi vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son verilmesini bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 75 milyon vatandaşımızın AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilmesinin önünün açılmasını istiyoruz. Bu cuma günü Brükselde gerçekleşecek 50. ortaklık konseyi toplantısında da gündemimizin asıl konusunu bu oluşturacak diye konuştu.
     Bakan Bağış, bir yandan Avrupa ile Türkiyenin ortak menfaatleri çerçevesinde yasa dışı göçle mücadele edeceklerini, öte yandan Türkiye vatandaşlarına uygulanan haksız ve mantıksız vize uygulamalarına son verilmesi için gerekli adımları birlikte atacaklarını kaydetti.
     Egemen Bağış, Türkiyenin vatandaşlarının vize sorununu giderirken Avrupanın yasa dışı göçle mücadelesinde de üzerine düşeni yapacak bir ülke olduğunu aktardı.
     Yasa dışı göçle mücadelenin en etkin yöntemin de yasal göç imkanlarının artırılması olduğu inancında olduklarını, göç eden insanların hiçbir şekilde keyfinden göç etmediğini bildiklerini anlatan Bağış, sorunu yerinde çözümlemek, göç etme sebeplerinin ortadan kaldırılamaması durumunda ise onların hukuki yoldan haklarını arayarak göç edebilmesinin önünü açacak adımların atılması gerektiğini vurguladı.
     Bakan Bağış, bu konuda Türkiyenin sorumluluğunun bilincinde olduğunu belirterek, AB üyesi ülkelerin de sorumluluğunun bilincinde olacağını ve bu konuda gerekli çalışmaları yapacağını ifade etti.
     Temelini atacakları tesisin hayırlı olmasını dileyen Bakan Bağış, insanların mülteci olmak zorunda kalmadığı yarınları birlikte yeşertmek üzere, Mülteciler Gününü kutladı.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Sevil Çelik / İbrahim Halil Çekici
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepte Mülteci Kabul Merkezi temel atma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER