Gaziantepte hava kirliliğini önleme çalışmaları

Gaziantepte hava kirliliğini önleme çalışmaları -Vali Erdal Ata: -Hava kirliliğiyle mücadelede vatandaşlarımıza ciddi görevler düşmektedir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Valisi Erdal Ata, hava kirliliğiyle mücadelede vatandaşlara ciddi görevler düştüğünü bildirdi.
     Ata, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantepin sanayileşme alanında en hızlı gelişen iller arasında ön sıralarda yer aldığını belirtti.
     Kentteki nüfus artışı, sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak hava kalitesinde de doğal olarak değişim yaşandığını ifade eden Ata, hava kirliliğini oluşturan etkenlere ilişkin bilgi verdi.
     Gaziantepte hava kirliliğiyle mücadele kapsamında, satışa sunulacak kömürlerin özellikleriyle pazarlama ve tüketim aşamalarının düzenlenmesi amacıyla, Mahalli Çevre Kurulunda 29 Ağustos 2012de Gaziantep Mahalli Çevre Kurulunun toplandığını ve belirli kararlar aldığını aktaran Ata, şunları kaydetti:
     Kurulda, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hava Kirliliği Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesi doğrultusunda ilimizde satılabilecek kömürlerin standartları, kömürün ilimize girişi, dağıtımı, satışı ve nakliyesine dair uyulacak kurallar belirlenmiştir. Bu kurallarla, ilimize giren yasal ve standartlara uygun kömürlerin takip zincirine alınması ve dolayısıyla kaçak ve standartlara uygun olmayan kömürlerin piyasa girişi, alınması, satılması ve kullanılmasına engel olunması hedeflenmektedir.
     Vali Ata, standartlara uygun olmayan kömürlerle ilgili olarak çeşitli kurumların işbirliğiyle denetimler gerçekleştirildiğini vurguladı.
     Hava kirliliği ile mücadelede vatandaşlarımıza ciddi görevler düşmektedir düşüncelerini aktaran Ata, yapılan çalışmalar kapsamında kentte 20 ithalatçı firmaya 281 adet kömür satış izin belgesi verildiğini, vatandaşların kömür alırken satıcılardan bu belgeleri istemeleri gerektiğini vurguladı.
     Çevre ve Şehircililik İl Müdürlüğü ve yetki devri yapılmış Büyükşehir Belediyesi ile kente giren toplam 100 bin ton kömürün denetlendiğini ve 44 adet kömür numunesi analizi yaptırılmış ve 96 ton kaçak kömürün yakalanarak satışının önlendiğini belirten Ata, şöyle devam etti:
     Ayrıca kaçak ve uygunsuz kömür satışı gerçekleştirenlere İl Müdürlüğümüz ve bu konuda yetki devri yapılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 69 bin 940 TL idari para cezası uygulanmıştır. Hava sıcaklığının azalması ve ısınma ihtiyacından dolayı kış döneminde hava kirliliği değerlerinde artış gözlenmesi doğal bir sonuçtur. Ancak, katı yakıtların denetim altına alınmasıyla oluşabilecek kirlilikler kontrol altına alınabilmektedir.
     İlimizde ölçülen hava kalitesi değerleri, yönetmeliklerde belirtilen hava kalitesi limit değerlerinin altında kalmakla beraber, Avrupa Birliği uyum sürecinde, ülkemiz mevzuatlarında yapılan değişikliklerle birlikte, hava kirlilik değerlerindeki limit değerlerin 2014 yılına kadar kademeli olarak düşürülmesi gerekmektedir. Bu da ilimizde gerek Kamu İdarelerinin ve vatandaşların daha fazla çaba göstermesini gerektirmektedir.
    
     Muhabir: Gaziantep
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Gaziantepte hava kirliliğini önleme çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER