Gaziantepte kentsel dönüşüm çalışmaları

Gaziantepte kentsel dönüşüm çalışmaları -Şahinbey Belediyesinin yaptığı çalışmalar Türkiyeye örnek gösteriliyor -Belediyenin kendi imkanları ve ekipleriyle yürüttüğü çalışmalarda, değer tespiti yapılan 10 bin bağımsız bölümün bin 270i y


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Şahinbey Belediyesinin kentsel dönüşüm alanında yaptığı çalışmaların, Türkiyeye örnek gösterildiği bildirildi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın başlattığı, afet riski taşıyan 6,5 milyon konutun 20 yıllık sürede yıkılarak yerine güvenli, sağlıklı, modern konutlar inşa etmeyi hedefleyen kentsel dönüşüm çalışmaları, Türkiyenin hemen her bölgesinde devam ederken, Şahinbey ilçesindeki çalışmalar dikkat çekiyor.
     Şahinbey Belediyesi, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 16 mahallede sürdürülen çalışmalar kapsamında 2011 yılında ayırdığı 60 milyon TLlik bütçenin tamamını, 2012 yılında ayırdığı 110 milyon TLlik bütçenin ise 100 milyon TLsini ilk 10 ayda kamulaştırma bedeli olarak harcadı. Belediye, kendi imkanları ve ekipleriyle değer tespitini yaptığı 10 bin bağımsız bölümün de bin 270inin yıkımını gerçekleştirdi.
     Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfusu hızla artan ilçelerin başında gelen Şahinbeyin yüzde 80inde çarpık yapılaşmanın hakim olduğunu belirtti.
     Geçen yılın sonu itibarıyla ilçe nüfusunun 757 bin olduğunu ve bu yıl 35-40 bin kişilik nüfus artışı tahmin ettiklerini aktaran Tahmazoğlu, şunları söyledi:
     Bu durumda yapılması gereken iki şey var. Bir, eskiden yapılan çarpık binaların kentsel dönüşümle yenilenmesi; iki, yeni çarpık bina yaptırılmaması konusunda kararlı bir tutum sergilenmesi ve bunun yanı sıra yeni konutların yapımı konusunda gerek belediye gerekse özel sektörün önünün açılması ve teşvik edilmesi. Biz bu çalışmaların üç ayağını birden devreye soktuk. Kentsel dönüşüm anlamında öncelikle TOKİ ile protokol imzaladık. 16 mahallemizi kentsel dönüşüm alanı ilan ettik.
    
     -Türkiyeye örnek bir çalışma sergileniyor
    
     Tahmazoğlu, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen mahallelerdeki 10 bin bağımsız bölümün belediye imkanları ve ekipleri tarafından değer tespitinin yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Kamulaştırma için 2011 yılında 60 milyon, 2012 yılında da 110 milyon TL bütçe ayırdık ve 2011 yılında 60 milyon TLnin tamamını kullandık. 2012 yılında ise bu alanda bir rekora ulaştık ve ilk 10 ay içerisinde 100 milyon TLlik kamulaştırma yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktarın ifadesiyle bu da Türkiyede bir ilk. Sayın Bakan, hiç bir belediyenin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kamulaştırma için bu kadar bir bütçe ayırmadığını ifade etti ve Şahinbey Belediyesinin kentsel dönüşümde Türkiyeye örnek bir çalışma sergilediğini her programda açıkça zikrediyor. Şu anda önümüzde 2 ay var. Kamulaştırmaya aynı hızla devam ediyoruz. Belki yıl sonunda 120-130 milyon TLlik bir kamulaştırma yapacağız. Zaten bu işin temel sırrı bu. İyi bir bütçeniz ve iyi bir ekibiniz olacak. Vatandaşın da size güvenmesi lazım.
     Şu ana kadar değer tespiti yapılan 10 bin bağımsız bölümden bin 270inin yıkımını gerçekleştirdiklerini aktaran Tahmazoğlu, 5 Ekimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbulda başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarına Şahinbey Belediyesinin de katıldığını ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.
    
     -Modern konutlar inşa edilecek
    
     Tahmazoğlu, yıkımı gerçekleştirilen alanların hemen projesini yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Şu anda yıktığımız yerlere 379 adet 2+1, 3+1 daire ve işyeri inşa etmek üzere ihale yaptık. Yer teslimini yaptık, kazıları tamamlandı, inşaatlar başlayacak. Bu alanda 400 gün süre verdik. 2013 yılı sonu gelmeden bu konutlar bitip vatandaşlarımıza teslim edilecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları sadece bununla sınırlı değil. Ayrıca Kahvelipınar ve Güzelvadide 40 bin ve 12 bin metrekarelik alanları TOKİye verdik. Onlar da çalışmalarını yürütüyorlar. Yakında ihalesini yapacaklar.
     Kentsel dönüşüm çalışmaları yanında çarpık yapılaşmayı önlemek için de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Tahmazoğlu, 7 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan 702 konutluk Yeşilvadi Projesini hayata geçireceklerini belirtti.
     Belediyenin dar gelirli vatandaşlar için 300 Evler Projesini uygulamaya geçirdiğini ve 10 yıl vadeyle ayda 250 TL ödemeli projenin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Tahmazoğlu, aynı kapsamda bin 260 konutluk Mavi Kent Projesinin de ihalesini yaptıklarını kaydetti.
    
     -Belediye, özel sektör ve TOKİ birlikte çalışıyor
    
     Belediye olarak yıl sonunda 4 bin konut yapmayı hedeflediklerini ifade eden Tahmazoğlu, şöyle devam etti:
     Bütçemizi 3 yılda 4,5 kat artırdık. 92 milyon TL olan bütçemiz bu yıl 400 milyon TL olarak gerçekleşiyor. Bu çalışmaların sonucunda Şahinbey, bir taraftan kentsel dönüşümle kendini yenilerken, diğer yandan modern, depreme dayanıklı ve sosyal donatı alanlarıyla ortaya çıkmış olacak. Bir önemli husus da biz özel sektörün gücünü de bu işin içine kattık. Bu yıl itibarıyla 12 bin konut yapılması için müteahhitlerimize ruhsat verdik. Bu çok önemli. Biz 4 bin konut yaparken, müteahhitlerimiz de 12 bin konut yapımı için 10 ay içerisinde ruhsat aldılar, onlar da çalışıyor. Bir taraftan özel sektör, bir taraftan belediye ve bir taraftan TOKİ aracılığıyla yoğun nüfus talebini yaptığımız modern konutlarla karşılamış olacağız.
     Tahmazoğlu, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı gerçekleştirilen alanların enkazının da yol genişletme çalışmalarında dolgu malzemesi olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepte kentsel dönüşüm çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER