Gaziantepten kısa kısa

Gaziantepten kısa kısa -Müftü Ahmet Buluta ziyaret


GAZİANTEP (A.A) - Yeşilay Gaziantep İl Temsilcisi Fatih Tamer, İl Müftüsü Ahmet Bulutu makamında ziyaret etti.
     Ziyaret esnasında Yeşilay Cemiyetinin faaliyet alanlarından bahseden Tamer, toplumla olan yakınlıkları münasebetiyle müftülüklerin ve imamların bağımlılık konularında daha ön planda olabileceğini belirtti.
     Bağımlılık yapan tüm madde ve davranış biçimlerinin İslama da aykırı olduğunu belirten Tamer, faaliyetleri kapsamında Yeşilayın Diyanet İşleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonunda sıkı bir işbirliği içinde çalışmalar yapabileceğini de ifade etti.
     Bağımlılıkların bir tür hastalık olduğuna vurgu yapan Tamer, özellikle sigara, uyuşturucu ve alkol üretiminin insanlık suçu olduğunu ,insan hayatı üzerinden birilerinin nemalandığını dile getirdi.
     İl Müftüsü Ahmet Bulu ise şunları kaydetti:
     İnsanlığa ve insan hayatına zarar veren her şeyin inancımız gereği de haram. Gaziantep Valiliğinin yönetimde bağımlılıklarla ilgili olarak bir çok faaliyet katılıyoruz. Özellikle camilerde hutbe ve vaazlarda insanımızı bu alışkanlıklara karşı güçlü bir şekilde uyarıyoruz.
    
     -Gaziantepte Kahvehane Kültürü-
    
     Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay, yurt dışından gelen öğrencilere Gaziantepte Kahvehane Kültürü semineri verdi.
     Gaziantep Üniversitesinden (GAÜN) yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Entistüsü tarafından düzenlenen 2012 Yaz Okulu Gaziantep Programı kapsamında GAÜNe Bosna Hersek, Slovenya, Arnavutluk, Belçika, Kazakistan, Peru, İran, Ürdün gibi çok sayıda ülkeden öğrenci geldi.
     Üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 25 öğrencinin katıldığı seminerde Ağcabay, kentte bulan kahvehanelerin çoğunluğunun belli dönemlerde yaşadığını ifade etti.
     Kahvehanelerin ortak özelliklerinin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Ağcabay, şunları kaydetti:
     Farklı kültürlere ev sahipliği yapan, mahalle kahveleri, esnaf kahveleri, aşık kahveleri, çarşı kahvehaneleri, sabahçı kahvehaneleri, meddah kahveleri, hikayeci kahvehaneleri süreç içerisinde ya yok olup gitti, ya da cafe kültürüne direnircesine yaşam mücadelesi vermeye çalışıyor.
     Bir dönem, trafik kazası ya da çeşitli nedenlerle genç yaşta intihar edenlerin, hayatlarının baharında amansız hastalığa yakalanıp, yaşamını yitirenlerin arkasından halk ozanları tarafından destanlar yazılıyordu. Yazılan bu destanlar, kahvehanelerde ya canlı olarak okunuyor ya da kasetçalar yardımıyla kahvehane müşterilerine dinletilip, küçük bir bedel karşılığı satılıyordu.
     Kahvehanelerin gerek toplumsal yapıyla bütünleşme bağlamında gerekse toplumsal iletişimin sağlanması açısından önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Ağcabay, dama müsabakalarına değinerek, Ustalar arası dama müsabakaları özellikle 1960lı yıllarda büyük ilgi görüyordu dedi.
     Söyleşinin sonunda GAÜN Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) görevlisi Mehmet Sıddık Sayın tarafından Ağcabaya hediye takdim edildi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Gaziantepten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER