Gaziantepli iş adamlarından ekonomi değerlendirmesi

Gaziantepli iş adamlarından ekonomi değerlendirmesi -GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak: -Ekonomi yönetiminden, iç pazarın dinamiklerini hareketlendirecek unsurların devreye alınmasını bekliyoruz -GAPGİAD Yönetim Ku


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Gaziantepli iş adamları, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında büyümesinin iyi olduğunu ve bunun devam etmesini beklediklerini, ancak iç pazardaki daralmanın ciddi bir sinyal verdiğini düşünüyor.
     Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ilk 6 ayında makro ekonomik verilerin oldukça iyi olduğunu belirtti. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde alınan tedbirler ışığında cari açıktaki azalmanın bu şekilde devam etmesi halinde, yıl sonunda 65 milyar dolar seviyelerinde kapanacağını tahmin eden Özdurak, 2012 yılının ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 3,2 ile beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti.
     Büyümenin iç talepte yüzde 0,9, dış talepte yüzde 4,6 olduğunu hatırlatan Özdurak, şu ana kadar ulaşan veriler ışığında 2012de enflasyon hedefinde de bir sapma olmayacağını düşündüklerini vurguladı. Büyümenin dış talepten kaynaklandığını dile getiren Özdurak, İç pazardaki daralma ekonomik anlamda ciddi sinyal veriyor. İç pazardaki durgunluk, esnafı ve hizmet sektörünü durma noktasına götürmektedir dedi.
     Türkiye ekonomisinin bel kemiğini KOBİlerin oluşturduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Özdurak, şöyle devam etti:
     Faizlerin yüksek olması, iç talebin daralmasındaki en önemli unsurlardan. Ancak ülkemiz yüksek faiz politikasına devam ederek, iç talebi kontrol ederken dış talebin düşmesi de söz konusu olabilir. Avrupada krizle beraber faizlerin negatif seviyelere düştüğünü görüyoruz. Bu noktadan yola çıkarak ülkemize yüksek faiz sonucu gelen fazla sıcak para ile değerlenen Türk Lirası ihracatımızı baltalayacaktır. Ekonomi yönetiminden, iç pazarın dinamiklerini hareketlendirecek unsurların devreye alınmasını bekliyoruz. Bu noktada geç kalmadan yapılacak girişimler ekonominin çarklarının daha sağlıklı dönmesini sağlayacaktır. İyi olan makro ekonomik verilerin mikro ekonomik verilere yansıması sağlanmalıdır.
     Özdurak, Suriyedeki olaylardan en fazla etkilenen şehirlerden birisinin Gaziantep olduğunu da hatırlatarak, Suriyeden kaynaklanan kayıplarımızı telafimiz bir süreç alacaktır ama ilerleyen yıllarda çok daha ciddi bir ticaret hacmine ulaşılacağına da inanmaktayız diye konuştu.
     Gaziantepin 2023 için koymuş olduğu 30 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla yürüdüğünü ifade eden Özdurak, Bölgemizde oluşacak karışıklık, ülkemize ve ekonomimize daha fazla zarar verecektir. Mevcut istikrar sürecini iş adamları olarak önemsiyor, ülkemizin menfaatlerini her zaman her konudan daha fazla ön planda tutuyoruz dedi.
    
     -GAPGİAD Başkanı Akın Çalışkan-
    
     Gaziantep Girişimci İşadamları Derneği (GAPGİAD) Başkanı Akın Çalışkan da 2012 yılının ilk yarısında geçen yıla göre büyüme hızının yavaşlamış olmasına rağmen Gaziantepin ihracatının arttığını, organize sanayi bölgesinde fabrikaların çalışmaya ve istihdam oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.
     Ekonomideki olumlu gidişatın süreceğini beklediklerini ifade eden Çalışkan, Yılın kalan bölümünde işlerin daha da hareket kazanacağını ve üretimin kesintisiz bir şekilde artmaya devam edeceğini bekliyoruz. Bizler sanayici olarak 2012 yılından umutluyuz ve büyümenin devam edeceğini tahmin ediyoruz diye konuştu.
     Gaziantepte sanayide çalışacak kalifiye işçi bulmakta zorlandıklarını aktaran Çalışkan, Suriyede yaşanan iç karışıklığın bu ülkeyle olan ticari ilişkileri kesintiye uğrattığını ve Gaziantep ekonomisini olumsuz etkilediğini kaydetti.
     Çalışkan, hazırlıkları devam eden Gaziantep-Kilis ortak organize sanayi bölgesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirterek, Bunun yanı sıra, ulaşım ve lojistik anlamında sanayicinin girdilerini düşürecek olan İskenderun Limanına bağlantı yollarının hızlı bir şekilde yapılarak, Gaziantepin denize olan mesafesinin daha kısa hale getirilmesi gerekmektedir şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepli iş adamlarından ekonomi değerlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER