GDOlu pirinç tartışması

GDOlu pirinç tartışması -Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat: "GDOlu pirinç tartışmaları üreticiye zarar veriyor. Tüketici pirinçten vazgeçiyor. Ben pirinç üreticisiyim, evimde bile pirinç yemeyelim denilmeye başlandı" -Gönen


İZMİR (A.A) - Mersin Limanında ele geçirilen ve GDOlu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili tartışmalar çeltik üreticilerini rahatsız ediyor. Yetkililerin konuya açıklık getirmesini isteyen üretici temsilcileri, yaşanan tartışmaların pirinç tüketimini olumsuz etkilemesinden endişe duyuyor.
     Türkiyenin önemli çeltik üretici bölgelerinden Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 firmanın Amerikadan ithal ettiği pirinçte GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) bulunmasıyla başlayan süreçten en büyük zararı çeltik üreticilerin göreceğini dile getirdi.
     Tartışmaların başladığı tarihten bu yana tüketicinin bütün pirince GDOlu gözüyle baktığını ifade eden Sözat, şunları söyledi:
     "GDOlu pirinç ithal edildi mi edilmedi mi tartışmalarına netlik kazandırılmalı. Bir bakanlık ithal edildi diyor, diğer bakanlık edilmedi diyor. Konu açıklığa kavuşturulmalı. İthal edildiyse bu pirinç şu anda nerede, getiren hangi amaçla getirdi, nasıl değerlendirilecek konusunda kamuoyuna aydınlatıcı bilgi verilmeli. Üretici de tüketici de şaşkın. GDOlu pirinç tartışmaları üreticiye zarara veriyor. İnsanlar pirinç yemekten vazgeçiyor. Ben pirinç üreticisiyim, evimde bile pirinç yemeyelim denilmeye başlandı."
     Sözat, GDOlu pirincin yerli ürünle karıştırıldığı iddialarına ilişkin "ithal edenin vicdanına kalmış" ifadelerini kullandı.
     GDOlu pirinci getiren firmaların açıklanması gerektiğini belirten Sözat, "Piyasadaki pirinç GDOlu mudur, değil midir bilinmiyor. Çünkü üzerinde yazmıyor. Yakaladık diyen merci, pirincin akıbetinin de ne olduğunu açıklamalıdır. Olay vuku bulmuşsa sorumluları en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" diye konuştu.
     Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt da üreticinin yaşanan tartışmalardan rahatsız olduğuna işaret etti. Tüketicilerin pirinç yerine bulguru tercih etmeye başladığını anlatan Özkurt, "Fiyat artışı da olursa pirinçten kaçış daha da artar. Çiftçinin elinde ürün kalmadı, sanayicinin fırsat bilerek fiyatı yükseltmesi insafsızlık olur" dedi.
     Türk Gıda Kodeksine göre yerli pirinçle ithal ürünü karıştırmanın yasak olduğunu anlatan Necati Özkurt, yasağa rağmen benzer çeşitleri karıştırıp piyasaya sürenlerin bulunduğunu iddia etti.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber GDOlu pirinç tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER