Gedizde 1970 Depremi Anısı sergisi açıldı

Gedizde 1970 Depremi Anısı sergisi açıldı -Gediz ilçesinde, yaklaşık 43 yıl önce yaşanan ve bin 86 kişinin ölümüne neden olan 7,6 büyüklüğündeki depremi konu alan el işi ürünlerle fotoğraflardan oluşan sergi, izlenime sunuldu


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Gediz ilçesinde, 28 Mart 1970te meydana gelen ve bin 86 kişinin ölümüne yol açan 7,6 büyüklüğündeki depremi konu alan el işi ürünlerle fotoğraflardan oluşan sergi, törenle açıldı.
     Gediz Halk Eğitim Merkezinde, depremin yaşandığı dönemde kullanılan eşyalar ve giysilerin yanı sıra fotoğraflara yer verilen 1970 Depremi Anısı başlıklı sergi düzenlendi.
     Depreme tanıklık eden ve Eskigediz Belde Belediyesinin arşivinden derlenen fotoğrafları inceleyen vatandaşların duygulandığı gözlendi.
     Sergideki eserleri inceleyen Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 Mayıs 2011de komşu ilçe Simavda meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin, bölgede yaşayanlara yeniden deprem olgusunu hatırlattığını söyledi.
     Depremden uzak durulmaması gerektiğini belirten Çorumluoğlu, gerek yapılaşma gerekse inşaat kalitesinde deprem olgusunun unutulmamasını istedi.
     Çorumluoğlu, sağlam binalar yapılması konusunda Gedizde oluşan hassasiyetten memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Deprem öldürmez, bina öldürür. Bu söz literatürümüze yerleşti. Buna katılıyorum. Her türlü yapıda can ve mal güvenliğini ön planda tutmamız gerekiyor dedi.
     Gediz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Canata da sergiyi, 1-7 Mart tarihlerini kapsayan Deprem Haftası dolayısıyla organize ettiklerini anlattı.
     Bu sergiyle Gedizde yaşanan depremin acılarını hatırlatmak istediklerine dikkati çeken Canata, vatandaşların depremleri unutmasını önlemeyi ve depremlerle bilinçli şekilde yaşamayı öğrenmesini hedeflediklerini ifade etti.
     Açılışına, Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haci Çağlar ile vatandaşların katıldığı sergi, bir hafta açık kalacak.
    
     -Gediz depremi-
    
     Gediz ilçesinde, 28 Mart 1970te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem, Anadolunun batısındaki illerde hissedilmiş, bu depremi başka sarsıntılar takip etmiş ve haftalar sonra bile farklı büyüklükte sarsıntılar ve küçük çaplı depremler yaşanmıştı.
     Tektonik kaynaklı olduğu ve 6 saniye sürdüğü belirlenen depremde, Gedizdeki 3 bin 500 bina tamamen yıkılmış, 7 bini ağır olmak üzere 10 bin 600ü aşkın bina hasar görmüştü.
     Deprem nedeniyle 33 bin aileyi oluşturan yaklaşık 80 bin kişi evsiz kalmış, bin 86 kişi hayatını kaybetmiş ve bin 260 kişi yaralanmıştı.
     Olayın ardından yıkılan ve tamamen harabeye dönüşen Gediz ilçe merkezi, 7 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim alanına taşınmıştı.
     Depremin meydana geldiği alan ise Eskigediz adıyla belde niteliğiyle varlığını sürdürüyor.
    
     Muhabir: Mehmet Altıntaş / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Gedizde 1970 Depremi Anısı sergisi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER