Gedizde çam ağaçlarının kuruması

Gedizde çam ağaçlarının kuruması -İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Parlak: "Toprak kökenli, aşağıdan yukarıya doğru iletim demetlerini etkileyen bir mantar türünün etkili olduğunu tespit ettik" (Fotoğraflı-Görünt


KÜTAHYA (A.A) - Gedizde kent merkezinde bulunan çam ağaçlarının kuruması dolayısıyla, İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Salih Parlak, "Toprak kökenli, aşağıdan yukarıya doğru iletim demetlerini etkileyen bir mantar türünün etkili olduğunu tespit ettik" dedi.
     Parlak, şehir merkezinde çam ağaçlarının kurumasının nedenlerini araştırmak üzere bir heyetle, ilçeye geldi.
     Yaptıkları araştırmada ilçede yüzlerce ağacın kuruduğunu belirten Parlak, bu ağaçlarda gövden aşağıya doğru siyah renklenmenin oluştuğunu ve bu rengin köklerde ise tekrar kendi rengini aldığını söyledi.
     Parlak, şunları kaydetti:
     "Toprak kökenli, aşağıdan yukarıya doğru iletim demetlerini etkileyen bir mantar türünün etkili olduğunu tespit ettik. Tabi bu mantarın tür bazından teşhisini yapmak lazım. Mantar olduğu aşikar. Bu mantarın kültür ortamında ekimleri yapılıyor. Onların laboratuvarda gelişmeleri sağlanıyor ve tanımları yapılıyor. Tahminen 2-3 haftalık bir süre içerisinde bu teşhis konabilir. Buna özgü geliştirilmiş ilaç varsa ilaçlı tedavi, yoksa kültürel önlemler alınacak. Yani ağaçların dip kısımlarının güneş görmesini sağlamak, köklerinin daha iyi havalanmasını sağlamak gibi kültürel önlemler almak gerekebilir."
     Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit de kurumanın sadece kızılçam ağaçlarında görüldüğünü ve bir tek ağacın kurumasına bile tahammüllerinin olmadığını dile getirdi.
    
     Muhabir: Mehmet Altıntaş / Hadi Şengül
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Gedizde çam ağaçlarının kuruması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER