Genel Sağlık Sigortasındaki sorunlar

Genel Sağlık Sigortasındaki sorunlar -SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Kaya: -Biz (bir kuralı aldık, kimin canı yanarsa yansın, kim sıkıntıya düşerse düşsün, gözümüzü kapattık bu sisteme geçiyoruz) demedik -Eğer o


ADANA (A.A) - Anıl Bağrık - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Namık Kaya, Genel Sağlık Sigortasına geçiş sürecinde çok detaylı çalışma yapıldığını belirterek, Biz (bir kuralı aldık, kimin canı yanarsa yansın, kim sıkıntıya düşerse düşsün, gözümüzü kapattık bu sisteme geçiyoruz) demedik. Eğer o gün itibariyle gözden kaçmış, mevzuatlar o şekilde işlemiş ve bugün bir mağduriyet varsa bunları düzeltmek için dinamik bir yapıdayız dedi.
     Kaya, bir etkinliğe katılmak için geldiği Adanada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortasının 2008 yılında hayata geçtiğini anımsatarak, süreç içerisinde toplumun çeşitli kesimlerinin kademe kademe bu sistemin içine dahil edildiğini söyledi.
     Bu uygulamaya geçilmesinin birçok kolaylığı beraberinde getirdiğini anlatan Kaya, Şimdiye kadar olan sistemde belli kurallarla, özellikle çalışma temelli bir sağlık güvencesi vardı. Yaklaşık 75 milyon vatandaşımız var. Önceden (Vatandaşlarımızın tamamı mı sağlık güvencesi içerisinde, yoksa bir kısmı mı-) diyorduk. Şu an diyoruz ki, Türkiyede yaşayan 75 milyonun tamamı sağlık güvencesinin içerisinde dedi.
     Kaya, 1 Ocak 2012 itibariyle yeşil kartlıların da içinde bulunduğu grubun sisteme dahil edildiğini belirterek, bununla birlikte süreçte en kritik dönemecin yaşandığını ifade etti.
     Sisteme geçiş yapılırken çok detaylı bir araştırma yapıldığını, yaşanabilecek sıkıntıların önceden tespit edilmeye çalışıldığını anlatan Kaya, şöyle devam etti:
     Biz bu dönemeçte karşılaşılabilecek durumları öngördük, tartıştık ve en az sıkıntı olacak şekilde bu sisteme geçilsin denildi, ancak bunlar fiili olarak uygulamaya konulduğunda hangi sorunlarla karşılaşılacağını yavaş yavaş görüyoruz. Varsa sorunlu alanlar yeniden ele almak zorundayız. Biz (bir kuralı aldık, kimin canı yanarsa yansın, kim sıkıntıya düşerse düşsün, gözümü kapattık bu sisteme geçiyoruz) demedik. Bizler sorun neyse hemen bakalım, yasa değiştirmek gerekiyorsa yasa, mevzuat değiştirmek gerekiyorsa mevzuat değiştirmek. Eğer o gün itibariyle gözden kaçmış, mevzuatlar o şekilde işlemiş ve bugün bir mağduriyet varsa bunları düzeltmek için dinamik bir yapıdayız. Kanunu da, yasayı da değiştirmemiz gerekiyorsa da bunlara hemen müdahale etmek üzere takip ediyoruz. Ortaya çıkan sorunları hemen, günlük ele alıp, ne yapabiliriz diye bir arayışla çözüm yaparak, başarmaya çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Genel Sağlık Sigortasındaki sorunlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER