Gerçeği satmayınca maketini yapmaya başladı

Gerçeği satmayınca maketini yapmaya başladı -Türkiyede ustaları yok denecek kadar azalan semerciliği yaşatmaya çalışan Bartınlı 80 yaşındaki usta, alıcı kalmayınca eşek ve semer maketi yapmaya başladı -Semerci ustası Mudanyalı:


BARTIN (A.A) - Selim Bostancı - Kasım Sakallı - Türkiyede ustaları yok denecek kadar azalan semerciliği yaşatmaya çalışan Bartınlı 80 yaşındaki usta, alıcı kalmayınca eşek ve semer maketi yapmaya başladı.
     80 yaşındaki semer ustası Mukadder Mudanyalı, at, katır, eşek gibi hayvanların sırtına yük yüklemek ve binmek için kullanılan semerleri, yaklaşık 50 yıldır el emeğiyle üreterek satıyor.
     Çocukluğunda geçirdiği felç nedeniyle yürüme engelli olan Mudanyalı, emekli olmasına rağmen ilde tek usta olması nedeniyle mesleğini sürdürüyor.
     Mudanyalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada küçük yaşta ata olan merakı nedeniyle mesleği tek başına öğrendiğini söyledi.
    
     -Semer yapmaya yetişemezdik-
    
     5 metrekarelik iş yerinde yıllardır ağaç, çuval, saz ve deriden semer yaptığını kaydeden Mudanyalı, şöyle konuştu:
     Bizim gençliğimizde hemen hemen her köye ulaşım at ya da eşeklerle sağlanırdı. Vatandaşlar yüklerini de bu hayvanlarla taşırdı. O yıllarda semer yapmaya yetişemezdik, tamir yapmaktan başımızı kaldıramazdık. Şimdi ne tamir, ne de yenisini yaptıran var. Eşeği olanlar da artık çöpe atılacak hale gelen semerlerini tamire getiriyor
     Semercilikle 3 çocuk okutup büyüttüğünü kaydeden Mudanyalı,Ama şimdi bırakın 3 çocuğu, evin masraflarını çıkaramıyorum. Bundan 10-15 yıl önce ayda 4-5 tane semer yaparken, şimdi ayda bir tane bile gelmediği oluyor ifadesini kullandı.
     Semer satışı ve tamirinin bitmesiyle maketini yapmaya karar verdiğini ifade eden Mudanyalı, Tabi at, eşek, katır kalmadı. Bizim işler de yok denecek kadar azaldı. Benim de bu yaştan sonra yapabileceğim başka bir iş yok. Ayda yılda semerin yanında bir de eşeğin ve semerin maketini yapıp, satmaya başladım. İnşallah, gerçeğini satamadığımız semerin maketini satarak para kazanırız diye konuştu.
     Mudanyalı, Karabükün Safranbolu ilçesinde semer ustası Mustafa Kemal Ağyaroğlunun vefatından da büyük üzüntü duyduğunu ve kendisinin bölgede tek usta olarak kaldığını söyledi.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Gerçeği satmayınca maketini yapmaya başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER