Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çarşamba İlçe

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çarşamba İlçe Müdürü Akman: -Toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmak, reçetesiz ilaç kullanmaya benziyor


SAMSUN (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çarşamba İlçe Müdürü Osman Akman, toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanımını, reçetesiz ilaç kullanmaya benzetti.
     Akman, yaptığı açıklamada, toprak tahlili yaptırmanın önemine işaret etti.
     Ürün verimi için gübreleme yapıldığını ancak toprak tahlili yaptırmadan gereğinden fazla gübre kullanımının, ilerleyen süreçte çevreye verdiği zararın yanı sıra toprağı da çoraklaştıracağını vurgulayan Akman, şunları kaydetti:
     Üreticilerimizin ürünlerini besleyebilmek için gübreleme yaptıklarını biliyoruz ve zaten gübreleme yapmak da gerekiyor. Bunun nedeni ise bitki, ürün verebilmek için topraktan beslenir. Bitkinin besin ihtiyacını karşılamasının ardından toprağın besin yapısında bir düzensizlik oluşur. Bunun neticesinde üretici toprağı besleyebilmek için gübreleme yapar. Ancak gübreleme yapmadan önce toprak tahlili yapılması gerekmektedir. Toprak tahlilinin iki yararı vardır; bunların birincisi toprak tahlilinin ardından üreticinin aldığı gübre miktarı değişecektir, ikincisi ise toprağa fazla gübre atılmasının önüne geçilmiş olur. Toprağa fazla gübre atılmasının zararını 1 -2 sene içinde göremeyiz, ancak daha sonraki yıllarda toprakta bir çoraklaşma görülür.
     Gübre atmakta vatandaşların eksik işlem yaptığını da dile getiren Akman, Eğimli arazilerde ve fındık bahçelerinde üreticilerin çuvallarla ahır gübresini tarlalarına attıklarını biliyoruz. Ancak bunun toprağa bir faydası olmuyor. Çünkü, açıkta kalan gübre yıkanma ile bazı besinlerini yitiriyor, bunun dışında hava ile temas olduğu için de bazı besinlerini yitiriyor. Üreticilerimiz, fındık taç izdüşümü dediğimiz fındık dallarının toprağa dik izdüşümünde çokta derin olmayacak şekilde bir çizi açarak gübre attıktan sonra üstünü örtmelidirler. Bu şekilde atılan gübre daha faydalı olabilir diye konuştu.
     Toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmak, reçetesiz ilaç kullanmaya benziyor diyen Akman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
     Nasıl bizler hasta olduğumuzda doktora gittikten sonra reçeteye yazılan ilaçları kullanıyorsak, çiftçilerimizin de toprak tahlili sonrası raporda yazılan gübreyi kullanmaları gerekiyor. Toprağın reçetesi toprak tahlilidir. Ancak bizim çiftçilerimiz toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanıyorlar.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çarşamba İlçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER