Giresun, Türkiye enerjisinin yüzde 3üne talip

Giresun, Türkiye enerjisinin yüzde 3üne talip -Karadenizin en zengin akarsu kaynaklarına sahip illerinden Giresun, dere yataklarına kurulacak 96 HES ile Türkiyenin enerji ihtiyacının yüzde 3ünü karşılamak istiyor -Giresun V


GİRESUN (A.A) - Veysel Kara - Karadenizin en zengin akarsu kaynaklarına sahip illerinden Giresun, kurulacak toplam 96 hidroelektrik santrali (HES) ile Türkiyenin enerji ihtiyacının yüzde 3ünü karşılamak istiyor.
     Türkiyenin artan enerji ihtiyacını karşılamak ve yerli kaynakların kullanımını artırma yolunda geliştirilen projeler kapsamında akarsu kaynakları ve dereler enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Bu kapsamda zengin akarsu kaynaklarına sahip Giresunda bir kısmı tamamlanan ve bir kısmı da yapım aşamasında bulunan 96 HESten toplam 1600 megavat elektrik elde edilmesi planlanıyor.
     Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine, bölgede kurulacak 96 HESin tamamlanmasıyla Giresunun bir enerji havzasına dönüşeceğini söyledi.
     Bu durumun kendisi açısından mutluluk verici olduğunu belirten Şahin, HESlerin mevcudiyetinin bir ülkenin kaynakları açısından son derece önemli olduğunu anlattı.
     Toplamda 1600 megavat kurulu güce ulaşacak bu HESler tamamlandığında Keban Barajından fazla enerji üretecek diyen Şahin, bu bağlamda üretilen enerjinin ülkedeki elektrik ihtiyacına önemli katkılarının bulunacağını vurguladı.
     Türkiyede toplamda kurulu bulunan bin 600 HESten 350 kadarının bölgede bulunduğu bilgisini veren Vali Şahin, inşaatı tamamlanan 8 HESten 600 megavat civarında elektrik üretildiğini, sadece Kolin firmasının kurduğu HESin Giresun, Gümüşhane ve Ordu illerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu kaydetti.
    
     -İthalatın 45 milyar doları enerji sektörüne-
    
     Türkiyenin ithalatının 45 milyar dolarının enerji sektörüne harcandığına dikkati çeken Vali Şahin, Bu HESler keşke 30-40 sene önce olsaydı. Demek ki enerji sektöründe bu kadar masraf eden bir ülke daha önceleri bu elektrik için HESler kurularak üretim sağlasaydı bugün Türkiye yılda 400 milyar dolar kazanım sağlayacaktı diye konuştu.
     Şahin, HESlerle ilgili zaman zaman toplumun farklı kesimlerinden tepkiler yükseldiğine işaret ederek, projenin yasalara uygunluğu ve çevreye etkilerinin sürekli denetim altında olduğunu vurguladı.
     Vatandaşlardan gelen şikayetler ve rutin kontrollerle yasal mevzuatın dışına çıkılmasına kesinlikle müsaade etmediklerini ve bundan sonra da aynı kararlılıkla bu çalışmaları yürüteceklerini belirten Vali Şahin, HESler üzerinde kurulan düzenleyici aletlerle derelere yüzde 10 can suyu bırakılmaktadır. Her şey kontrolümüz altındadır. Uygunsuz davrananlara da gereken idari yaptırımları uyguluyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Giresun, Türkiye enerjisinin yüzde 3üne talip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER