Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: -Fındık piyasalarını, malın sahibi olan biz çiftçiler belirlemeliyiz


GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık piyasalarını, malın sahibi olan çiftçilerin belirlemesi gerektiğini bildirdi.
     Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, son üç yılın Temmuz ayında yapılan fındık ihracatı rakamlarına bakıldığında rekor bir artış söz konusu olmasına rağmen fiyatların en dip noktaya geldiğini belirtti.
     Fındıkta, ihracat rakamları artarken fiyatın azalması durumunu anlamakta zorluk çektiklerini vurgulayan Akbaşlı, Tüm dünyada fındık tüketimi artarken, fındık ürünü aranır ve kıymetli bir ürün olurken, fiyatlar neden düşer anlamış değiliz. Yeni fındık sezonunun açılmasına iki ay gibi kısa bir süre kaldı. Bu düşük fiyatlar karşısında üreticilerimizin temkinli, tedbirli ve işini bilir birer çiftçi olması gerekmekte. Fındık piyasalarını, malın sahibi olan biz çiftçiler belirlemeliyiz ifadelerini kullandı.
     Akbaşlı, fındık üreticilerinin fındık satılmıyor, Avrupa fındık almıyor, çikolatacılar bademe döndü gibi son bir asırdır dinledikleri masallara inanmaktan artık vazgeçip, kendi hesaplarını yapmaları gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:
     Fındığımızı pazara kontrollü getirip, pazar ve piyasa kontrolünü biz çiftçiler elimizde tutmalıyız. 2012 mahsul döneminde 1 kilo fındığın maliyetinin 4,50 liranın üzerinde olduğu bir yerde fındığımıza 4 lira fiyat biçenlere, bu fiyattan fındığımızı elimizden almak isteyenlere ya da bu bedelden alivre yapıp elimizden fındığı ucuza kapmaya kalkışanlara dur demeliyiz. Gün birlik, beraberlik ve mahsulümüze sahip çıkma günüdür. 2012 yılı fındık hasat döneminin tüm üretici çiftçilerimize bol kazançlar getirmesini diliyorum.
    
     Muhabir: Gülizar Şenel
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER