Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: -Türkiye, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen yıl alınan döviz miktarının yaklaşık 60 milyon dolar daha fazlasını kazanmıştır


GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiyenin, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen yıl alınan döviz miktarının yaklaşık 60 milyon dolar daha fazlasını kazandığını bildirdi.
     Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı fındık sezonunun geçen yıl düşük rekolte ile açıldığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ülke genelinde 452 bin ton fındık olacağı ön görüsü üzerine ihracatçıların Türkiye rekoltesini 430 bin ton olarak açıkladıklarını anımsattı.
     Türkiyede rekoltenin düşük tespit edilmesiyle herkes tarafından fındık fiyatlarının yüksek seyredeceğinin kabul edildiğini vurgulayan Akbaşlı, Fiyatların yükselmesi karşısında ihracatın bu yüksek fiyatlar karşısında 190 bin ton civarında olacağı, en çok 196 bin ton olabilirliği konuşuldu. Hatta fiyatlar çok yüksek, bu fiyatlara ancak bu kadar ihracat olur denildi. Maalesef bu ön görüde bulunanlar çok yanıldı ifadesini kullandı.
     Akbaşlı, 1 Eylül 2011 ile 13 Ağustos 2012 tarihleri arasında 222 bin 954 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 770 milyon dolar elde edilirken, 1 Eylül 2010 ile 13 Ağustos 2011 fındık ihraç döneminde ise 271 bin 410 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 713 milyon dolar elde edildiğine dikkati çekerek, Türkiye, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen yıl alınan döviz miktarının yaklaşık 60 milyon dolar daha fazlasını kazanmıştır. Bu bedel Türk fındık üreticisinin ve Türk fındık ihracatçısının cebine girmiştir.
    
     Muhabir: Gülizar Şenel
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER