Gözden çıkartılan cisimler şaşırtıyor

Gözden çıkartılan cisimler şaşırtıyor -KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan ameliyatlarda gözden çıkartılan cisimler arasında olta iğnesi, çivi ve metal parçalarının da olduğu 80e yakın yabancı cisim bulunuyor -KOÜ Tıp Fakültesi Gö


KOCAELİ (A.A) - Kadir Yıldız - Şahin Oktay - 2010 yılından bu yana ev ve iş kazaları sonucunda Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan göz ameliyatlarında, aralarında olta iğnesi, çivi ve metal parçalarının da olduğu 80e yakın yabancı cisim göz içerisinden çıkarıldı.
     KOÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Karabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz içinden cisim çıkarmaya savcılıktan gelen bir yazı üzerine başladıklarını belirterek, savcılığın kendilerine gözden çıkan cismin bir yaralanmayla ilgili konuya sebep olabileceğini sorarak, yabancı cismi talep ettiğini söyledi.
     O güne kadar gözden çıkardıkları yabancı cisimleri attıklarını ifade eden Karabaş, savcılık yazısı üzerine çıkan cisimleri, hastanın ismi ve dosya numarasıyla saklamaya başladıklarını kaydetti.
     Karabaş, Göz içinden son üç yılda, aralarında olta iğnesi ve çivinin de olduğu 80e yakın yabancı cisim çıkardık. Birkaç yılda böyle enteresan bir koleksiyonumuz oldu. Bu yabancı cisimler ev, olta ve daha çok iş kazalarını içeriyor. Bunları sergilerken iş yaralanmaları konusunda engellenebilir bir körlük nedeninden bahsediyoruz. Çalışırken koruyucu gözlük kullanımına dikkat çekmek. Bu küçük parçalar gözlükle engellenebilir ancak gözlük kullanılmadığı zaman ağır göz yaralanmaları meydana gelmektedir diye konuştu.
     Gözden çıkarılan parçanın küçüklüğünün göze yaptığı hasarla orantılı olmadığını dile getiren Karabaş, Bu cisim görme noktasına isabet ederse geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olur dedi.
     Karabaş, görmenin yarım milimetrelik bir bölgeyle sağlandığını belirterek, küçük bir cismin bu bölge veya yakınına gelmesi halinde gözde oluşacak hasarı onarma imkanlarının olmadığını söyledi.
    
     -Göze giren cismin kirli olup olmaması önemli-
    
     Bu yaralanmalarda cismin retinanın uzak bölgesine çarpması sonucunda tedavi edebildiklerini ifade eden Karabaş, göze hiçbir yabancı cismin girmemesi gerektiğini, bu durumun da küçük önlemlerle giderilebilineceğini kaydetti.
     Karabaş, göze giren cismin kirli olup olmamasının da önemli olduğunu dile getirerek, cisim eğer gözde enfeksiyon oluşturursa kötü sonuçlar doğurabildiğini anlattı.
     Yabancı cisimleri çıkarmakla ilgili bir takım kriterlerin olduğunu ifade eden Karabaş, cismin göz duvarında kalmasıyla oluşacak zararın çıkarma esnasında oluşacak zarardan az olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yaptıklarını kaydetti.
     Karabaş, bakır ve demir gibi paslanabilir cisimleri yeri neresi olursa olsun çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu:
     Bunlar zaman içinde oksitlenerek gözde kendi tahribatlarının yanında reaksiyonla tahrip ediyorlar. Çelik ve cam gibi reaksiyon yapmayan cisimlerin çıkarılmasında göze verebileceği zarar ile ameliyat reaksiyon derecesini ölçerek karar veriyoruz. Hasta için en doğru olan şeyi yapmaya çalışıyoruz ama basit bir gözlük kullanımıyla önlenebilecek zararlar için insanların gözünü kaybetmemesi gerekiyor.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Gözden çıkartılan cisimler şaşırtıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER