Güdülde kazı çalışmaları başlatıldı

Güdülde kazı çalışmaları başlatıldı


ANKARA (A.A) - Güdül ilçesinin Çağ beldesinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan başkanlığında kazı çalışmaları başlatıldı.
     Güneyce mahallesinde başlatılan kazı çalışmalarında kısa sürede M.S. 5 ve 6. yüzyıllarda kullanılan önemli eserlere rastlandı. Genç Roma dönemi, minizos-piskoposluk merkezi, o dönemlerde bölgenin hacı yolu olarak kullanıldığı ve önemli uğrak merkezi konumunda bulunan kasabada sürdürülen kazılarda tarihi kalıntılara ulaşıldığı bildirildi.
     Beldede sürdürülen kazılarda erken Bizans döneminde kullanılan dini yapıt olduğunu düşündüklerini söyleyen Arslan: Erken Roma döneminde kullanılmış bina, daha kazının başındayız ama gelecek yıllarda binanın tamamını ortaya çıkaracağız. Bulunduğumuz yer binanın son katı, yani aşağıda iki kat daha bulunuyor dedi.
     Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kazı çalışması sonrasında ortaya çıkacak binanın mimari çalışmalarının da tamamlanmasıyla buranın ne için kullanıldığını ortaya koyacağız. Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından burasının bir cazibe merkezi haline, insanların ziyaret edebilecekleri bir yer haline getirilmesi için de çalışma içinde olacağız. Burasının bir yerleşim yeri ve minizos adıyla anıldığını söyleyebiliriz.
     TBMM başkanı Cemil Çiçeke desteklerinden dolayı teşekkür eden Çağ Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, kazılara da belediye olarak destek verdiklerini ifade etti.
    
     Muhabir: Yaşar Tombak
     Yayıncı: Eyüphan Kılıç
<< Önceki Haber Güdülde kazı çalışmaları başlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER