Gülün, Sivas olaylarıyla ilgili DDKyı görevlendirmesi

Gülün, Sivas olaylarıyla ilgili DDKyı görevlendirmesi -Sivas Belediye Başkanı Ürgüp: İnşallah, olaylar gerçek yönüyle aydınlanır. Dış müdahaleler var mı- Bir organizasyon var mı- Provokatör var mı- Varsa bunlar tespit edilir -


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün, Madımak olayının araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulunu (DDK) görevlendirmesine ilişkin, İnşallah, olaylar gerçek yönüyle aydınlanır. Dış müdahaleler var mı- Bir organizasyon var mı- Provokatör var mı- Varsa bunlar tespit edilir dedi.
     Ürgüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas olaylarının yeni baştan ele alınıp, bilinmeyen yönleriyle araştırılmasıyla ilgili toplumun genelinde bir kanaat oluştuğunu, bu nedenle konuyu Cumhurbaşkanlığı makamına taşıdıklarını söyledi.
     Sivil toplum kuruluşlarıyla birliktelik içerisinde hareket ettiklerini dile getiren Ürgüp, Başlangıçta 72 dernekle 2 Temmuzdaki anmaya katıldık, ardından da konuyu Cumhurbaşkanlığı makamına taşımaya karar verdik. Cumhurbaşkanımızla 18 kişilik temsili bir heyetle görüşmeler yaptık. Akabinde de 18 gün sonra yani 30 Kasımda Cumhurbaşkanımız dosyayı DDKya sevk etti diye konuştu.
     Ürgüp, ümit ve beklentilerinin, Sivas olaylarıyla birlikte Erzincan Başbağlarda yaşanan katliamın da masaya yatırılarak incelenmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     Biz kanunlar gereği kurulmuş olan dernekler, odalar, borsalar, baro, diğer mesleki kuruluşlar, tamamen fahri çalışan toplumsal kuruluşlar, muhtelif görüşe sahip insanlar, memur sendikaları ve Cem Vakfımız bir araya geldik. Bu toplumsal bir katılımdır. Daha önce münferiden konu Cumhurbaşkanlığı makamına taşınmış ama Sayın Cumhurbaşkanımız, İlk defa toplumsal mutabakatı sağlamış, kararlı ve istekli bir grupla karşı karşıyayım ve bundan etkilenmediğimi söyleyemem dedi. 18 günlük incelemenin ardından da dosya DDKya sevk edildi. Ne çıkacağıyla ilgili bizim bir öngörümüz ve kanaatimiz yok. İnşallah, olumlu neticeler çıkar. Farklı görüşler taşıyanlar var. Onlara da saygımız var. Bir kaybımız olmaz. Bekleyelim, görelim. Devletimizin en üst yetkili kuruluna ve Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz.
    
     -Sürece müdahil değiliz-
    
     Sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyleyen Ürgüp, Bizim aslında görevimizin ana kısmı tamamlanmış durumda. Bizim hedefimiz, Sivas olaylarının Devlet Denetleme Kuruluna incelenmek maksadıyla sevk edilmesi hususunda Cumhurbaşkanımızın emir vermesiydi. Bundan sonraki süreçte DDKnın nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Bizlerden görüş alınır mı alınmaz mı bilmiyoruz. Biz aslında olayın şahitleri de değiliz. Ben o yıllarda Sivasta yoktum. Sivasta olan arkadaşların söyleyeceği şeyler olabilir. Sürece müdahil olmak gibi bir durumumuz hem söz konusu değil hem de öyle bir düşüncemiz yok. Biz de bekleyeceğiz şeklinde konuştu.
     Ürgüp, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, avukatları ve olaydan sağ kurtulanların ihtiyatlı bir yaklaşım içerisinde olduğunu ancak acaba bundan bir şey çıkar mı- gibi endişeler taşıdıklarını da vurguladı.
     Sivas toplumunun eskiden beri Alevi Sünni bir arada yaşadığını ancak Sivas olaylarından sonra ayrışım yaşadıklarına dikkati çeken Ürgüp, son yıllarda ise bunun ortadan kalktığını belirtti.
     Olayların gerçek mahiyetiyle aydınlanmasını istediklerini belirten Ürgüp, bu yönüyle DDKnın görevlendirilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, İnşallah, olaylar gerçek yönüyle aydınlanır. Dış müdahaleler var mı- Bir organizasyon var mı- Provokatör var mı- Varsa bunlar tespit edilir dedi.
     Doğan Ürgüp, kendisinin bütün grupları, cemaatleri, Alevisi ve Sünnisi ile bütün halkı temsil ettiğini, orta noktada olduğunu, taraf olmadığını, her tarafın sözcüsü olduğunu kaydetti.
    
     -Anma birlikte yapılabilir-
    
     Sivas olaylarının 20. yılında anma programını birlikte yapma şeklinde kendilerinde bir fikir oluştuğunu da ifade eden Ürgüp, Olayın mağdurlarının da yer aldığı bir organizasyon komitesi kurup, 20. yılda anma toplantılarını birlikte yapma gibi bir düşüncemiz var diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Gülün, Sivas olaylarıyla ilgili DDKyı görevlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER