Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde -Bakan Yazıcı: -Bir ekonomide yüzde 35-40 düzeyinde kayıt dışı var ise önemli bir sorundur. Kayıt dışı ne kadar fazlaysa kayıtlı olanların yükü o oranda artar (Fotoğraflı-Görüntül


İZMİR (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bir ekonomide yüzde 35-40 düzeyinde kayıt dışı var ise önemli bir sorundur. Kayıt dışı ne kadar fazlaysa kayıtlı olanların yükü o oranda artar dedi.
     Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Aliağa Gümrük Muhafaza Müdürlüğünü ziyaretinde yaptığı konuşmada, yerinde gümrükleme uygulaması ile ihracatçıya büyük kolaylık sağladıklarını, hedeflerinin kayıt dışını minimize ederek ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.
     Bir ekonomide yüzde 35-40 düzeyinde kayıt dışı var ise önemli bir sorundur diyen Yazıcı, Kayıt dışı ne kadar ne kadar fazlaysa kayıtlı olanların yükü o oranda artar. Devlet cari harcamalarını karşılamak için kayıtlı gördüğü alanlara vergi yükler. Kayıt dışını ne kadar azaltırsanız kayıtlı olanların yükü de o oranda azalır. Tahterevalli gibi bir durum. Hedefimiz kayıt dışını minimize etmek ve ortadan kaldırmaktır ifadelerini kullandı.
     Kayıt dışı ile mücadelede her kesimden destek beklediklerini söyleyen Bakan Yazıcı, milletin refahı ve gelecek nesillerin mutluluğu için kayıt dışının önlenmesinin herkese sorumluluklar yüklediğini vurguladı. Gümrük kapılarında kontrolleri en aza indirmeye çalıştıklarını belirten Yazıcı, kontrolleri sınır kapılar yerine iç piyasaya kaydırmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
     Gümrük kapılarında vatandaşın beyanını esas alarak gümrük işlemlerini sonlandırıyoruz. Bir istihbarat, bir risk değerlendirmesi dışındaki gümrüklerde vatandaşın beyanını esas alıyoruz. Bunun ötesinde ithal edilen ürünlerle ilgili onların alınması gereken vergilerinin tam alınıp alınmadığına dair bir ihbar, bir şüpheli durum yok ise beyannamede belirtilen verileri dikkate almak suretiyle hesaplanmalarını yapar gümrük işlemlerini sonlandırırız. Bunun kontrollerini daha sonra piyasada yaparız.
     Yazıcı, uygulamanın yeni başlaması sebebiyle bazı sektörlerde sıkıntıların ortaya çıktığına dikkat çekerek, Sıkıntıları ilk olarak demir çelik sektöründe gördük. Başka bazı sektörlerde de var. Beyaz et yetiştiriciliğinde var. Yumurta yetiştiriciliğinde gördük dedi.
     Bakanlıkta yaptıkları yeni yapılandırma ile müfettişlik anlayışını değiştirdiklerini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
     Müfettiş gittiği ya da gönderildiği yerde soruşturma veya bir ihbar var ise konuyu enine boyuna soruşturacak. Rutin denetimlerde ise kusur aramak yerine öncelikle rehberlik yapacak. Mükellefe yol gösterecek, müşavirlik yapacak. Şunu şöyle yapıyorsun, bu yanlıştır, doğrusu böyledir diye yol gösterecek. Onun için bu birimin ismini Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı olarak değiştirdik. Biz hiç kimseyi ön yargı ile herhangi bir kanıt olmadan kaçakçılık ile itham etmiyoruz. Böyle bir davranış içine girmiyoruz Bizim ölçümüz hak ve adalet.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Mustafa Yıldırım
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER