Gümüşhanede Ramazan hazırlıkları

Gümüşhanede Ramazan hazırlıkları -Köylü kadınlar imece usulü hazırlıklarını sürdürüyor


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhanede yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla köylü kadınlar imece usulü hazırlıklarını sürdürüyor.
     Torul ilçesine bağlı Büyükçit köyünde kadınlar, Ramazan ayında sahurda kullanılan yöresel ürünlerden siron, erişte ve börek yufkası hazırlamak üzere bir araya geldi.
     Köy sakinlerinden Gülüzar Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayına bir iki hafta kala hazırlıklara başladıklarını belirterek, Aramızda bir sıra belirleriz. Sırası gelen akşamdan ununu hazırlar. Sabah erken saatte kalkarak hamurunu yoğurur. Bizler de evimizdeki sofrayı alarak ya evin dışında ya da evin içinde müsait olan bir yere kurarız dedi.
     Her kadının ayrı görevi olduğunu ifade eden Sönmez, Evin hanımı ocakta sac üzerinde yufka pişirmekle görevlidir. Bir diğeri yoğrulmuş hamuru yufka açılmak üzere küçük parçalara bölerek yufka açan kadınlara verir. Diğer kadınlar ise yufkaları açar ve ev sahibine verir. Ev sahibi üç şekilde yufka pişirir. Yöresel ürünlerimizden olan siron, erişte ve börek yufkası içindir. Bu üç yufkanın da pişirme şekli farklıdır diye konuştu.
     Yapılan siron, erişte ve börek yufkalarını Ramazan ayında kullandıklarını kaydeden Sönmez, Sahur yemeklerinde çoğunlukla siron yaparız, erişte kızartırız ya da börek yaparız dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhanede Ramazan hazırlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER