Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın: Fide, fidan, tohum satışı yapacak kişilerin izin almaları gerekmektedir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, fide, fidan, tohum satışı yapacak kişilerin izni almaları gerektiğini bildirdi.
     Irkın, tohumculuk sektöründe yetkilendirme ve denetleme yönetmeliği gereğince fide, fidan, tohum üretimi veya satışı yapacak kişilerin, fide-fidan üretici belgesi ya da tohumluk bayi belgesi alması gerektiğini belirtti.
     Üretici belgesi ya da tohumluk bayiliğine sahip olmayan kişilerin fidan, fide tohumlukları üretmeleri, depolamaları ya da satmalarının yasaklandığını ifade eden Irkın, Tohumculuk sektöründe, bitkisel hastalık ve zararlıların en büyük bulaşma kaynağı fide ve fidanlardır. Yetki alınmadan ve kontrol edilmeden üretilen fide ve fidanlar yoluyla, hastalık ve zararlılar bir bölgeden başka bir bölgeye veya bir köyden başka köye taşınmaktadır dedi.
     Irkın, bahçeye, tarlaya ekilen ve dikilen bitkisel materyaller için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bu nedenle fide, fidan, tohum satışı yapacak kişilerin mutlaka İl Müdürlüğümüze başvurmaları ve gerekli izni almaları gerekmektedir. Gümüşhanede yetki almış 15 adet tohumluk satış bayi ile 1 adet fidan üreticisi bulunmakta, tüketicilerin bayilerden fide fidan edinmesi ve her bitkiye ait gerekli belgeleri istemesi, bitki pasaportu, sertifika, fatura gibi mağduriyetlerin yaşanmaması açısında oldukça önemlidir. Yetki almadan tohumluk yetiştiren, işleyen, satışa hazırlayan, dağıtan veya satan kişi veya kuruluşlara 16 bin 930 lira idari para cezası verilecektir.
    
     Muhabir. Engin Doğru / Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER