Güneydoğulu ihracatçılar, Arap Baharını fırsata çeviriyor

Güneydoğulu ihracatçılar, Arap Baharını fırsata çeviriyor -Arap Baharını fırsata dönüştüren Güneydoğulu ihracatçılar, Ocak-Haziran 2012 döneminde Libyaya yüzde 360, Mısıra yüzde 157, Yemene yüzde 125, Sudana yüzde 68e varan i


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Güneydoğulu işadamları, bölgede Arap baharı olarak bilinen siyasi ve sosyal değişimleri fırsata dönüştürerek, bu ülkelere yaptıkları ihracatı önemli oranda artırmayı başardı.
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bu yılın ilk yarısında yüzde 16,2 artışla 3 milyar 845 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bölge ihracatında en büyük payı Ortadoğu ülkeleri, üçüncü sırada da Afrika ülkeleri aldı.
     GAİB verilerine göre, Arap baharı yaşanan ülkelerden Libyaya Ocak-Haziran 2012 döneminde yapılan ihracat yüzde 360 artarak, 21 milyon 228 bin dolardan 97 milyon 547 bin dolara yükseldi. Bu ülkeye en büyük ihraç kalemini halının yanı sıra buğday unu, kakaolu mamuller, pastacılık ürünleri, çimento ve kimyevi maddeler oluşturuyor.
     Aynı dönemde Mısıra ihracat yüzde 157, Yemene yüzde 125, Sudana yüzde 68, Fasa yüzde 19 ve Cezayire yüzde 12 arttı.
     Diğer taraftan, Ocak-Haziran 2012 döneminde bölgeden Suriyeye yapılan ihracat yüzde 68, Tunusa yapılan ihracat yüzde 33 ve Ürdüne yapılan ihracat yüzde 22 düştü.
     GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan siyasi ve sosyal değişimleri yakından izlediklerini ifade ederek, bazı ülkelerde yaşanan iç sorunların bölge ihracatını fazla etkilemediğini belirtti.
     Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin bölge ihracatının önde gelen pazarları olduğuna işaret eden Çıkmaz, komşu ülkelerle ticaretin Güneydoğulu iş adamlarına avantaj sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bunlar bizim sınır ülkelerimiz, komşu ülkelerimiz. 2 saatlik, 3 saatlik, en fazla 4 saatlik uçuş mesafesinde olan ülkeler. Özellikle Libyadaki, Mısırdaki Arap baharları bizim ihracatta patlamayı sağladı, ihracatımıza olumlu yansıdı. Siyasi belirsizlikler alımlara yansımadı. Siyasi istikrar tam yakalandıktan sonra iş hacimlerimiz daha fazla büyüyecektir.
     Arap ülkelerinde Ramazan sezonu dolayısıyla da büyük alımlar yapıldığını ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, Arap baharının da tetiklemesiyle ihracatta büyük artışlar yaşanıyor. Geçen yıl Libyaya tamamen durma seviyesine gelmişti. Şimdi ise yüzde 400e yakın artış var. Önümüzdeki birkaç ay artışlar devam eder. Tatil döneminde belki azalır, ama eylül ayından itibaren yine artmaya devam eder diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER