HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş:

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş: -Siyasetin üzerine düşen, sadece 27 Mayısın o karanlık günlerini anlatmak değil, 27 Mayısla birlikte Türkiye-ye gelmiş olan bu siyasal sistemin değişmesini sağlamaktır (Fotoğraflı- Görünt


ANKARA (A.A) - HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Siyasetin üzerine düşen, sadece 27 Mayısın o karanlık günlerini anlatmak değil, 27 Mayısla birlikte Türkiye-ye gelmiş olan bu siyasal sistemin değişmesini sağlamaktır dedi.
     Kurtulmuş, dün partisinin Polatlı İlçe 1. Olağan Kongresine katıldı.
     27 Mayıs 1960 ihtilaliyle birlikte yeter söz milletindir diyerek iktidara gelen merhum Adnan Menderesin ve arkadaşlarının şehit edildiğini, ihtilali yapanların ve bu kararı veren hakim ve savcısını hiç kimsenin hatırlamadığını dile getiren HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, mahkemenin savcısı Ömer Altan Egesel ismini kimsenin hatırlamıyor. Bu Millet ama Adnan Menderes ismini, arkadaşlarını, onun mücadelesini hatırlıyor dedi.
     Kurtulmuş, şöyle konuştu:
     Her sene 27 Mayıs-ta siyaset adamlarının dilinden 27 Mayısla ilgili bir sürü edebiyat dökülür, ancak siyasetin üzerine düşen, sadece 27 Mayısın o karanlık günlerini anlatmak değil. 27 Mayısla birlikte Türkiyeye gelmiş olan bu siyasal sistemin değişmesini sağlamaktır.
     Onun için HAS Parti hep şunu söylüyor, yeni Türkiyeyi inşa etmek zorundayız. Yeni siyaseti inşa etmek zorundayız. Onun içinde eski Türkiyenin bütün kirli pasaklı işlerini ortadan kaldırmak. Eski Türkiye-yi tamamıyla silip atmak zorundayız.
     Eski Türkiye deyince neyi anlıyoruz- Eski Türkiye 14 Mayıs 1950; yeter söz milletin diyerek başlayan bir süreç...
     1950-2012... 62 yıllık bir süreç. 62 yıllık çok partili siyasi hayatımızda 5 tane askeri müdahale oldu, 27 Mayıs olmuş, 12 Mart olmuş, 12 Eylül olmuş, 28 Şubat olmuş, 27 Nisan olmuş.
     Önce Eski Türkiyeden kurtulmak için bütün bu askeri vesayet düzenlemelerin ortadan kaldırılması, bu eski Türkiyenin karanlık noktaları olan bu noktaların hepsinin hesabının sorulması lazım. İşte HAS Parti bunu sadece sözde bırakmadı.
    
     -Eski Türkiye-
    
     Sözü faili meçhul cinayetlere de getiren Kurtulmuş, Katilleri yakalanmış ama esas failleri bulunmamış cinayetler var. Uğur Mumcu cinayeti var, Hamido, Hamit Fertoğlu cinayeti var, Muammer Aksoy cinayeti, Hrant Dink cinayeti var, bir sürü cinayet var katili bulunmuş ama esas faillerinin bilinmediği bir takım cinayetler var. Eski Türkiyede ne var Fıratın doğusunda 10 binin üzerinde faile meçhul cinayet var. Hala kazıyorsunuz toprağın altından cesetler çıkıyor dedi.
     Eski Türkiyeden kurtulmak için Türkiyenin karanlık odalarının deşifre edilmesi şarttır diyen Kurtulmuş, bunu çözmenin siyasetin boynunun borcu olduğunu dile getirdi.
     BBPnin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlunun ölümüne de değinen Kurtulmuş, Uludere olayıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
     Kurtulmuş, Uluderedeki istihbaratı Amerika mı verdi, bizim istihbaratımız mı- İktidarda olanlar, parlamentoda olanlar bu işlerin hepsini çözmekle yükümlüdür. Bu karanlık noktalar çözülmediği takdirde Türkiyenin geleceğine ümitle bakmak mümkün değildir. Hiç kimsenin yanına kar kalmayacak şekilde, 27 Mayıs-ı da çözeceğiz, 28 Şubatı da çözeceğiz, 27 Nisan-ı da çözeceğiz, Uludere-yi de çözeceğiz, Muhsin Yazıcıoğlunu da çözeceğiz diye konuştu.
     Yeni bir anayasanın yapılması gerektiğine de işaret eden Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Yeni bir anayasa yapacağız. Siyasi partiler yasasını, seçim yasasını, meclis iç tüzüğünü değiştireceğiz ve Türkiyede bir daha hiçbir kimsenin aklının ucundan dahi geçiremeyeceği şekilde demokrasiyi ve aklının ucundan dahi geçiremeyeceği kuvvetli bir demokrasiyi kuracağız.
     Milletin egemen olduğu bir Türkiyeyi kurmak, ancak ikinci bir adım atmakla olur. Yeni bir anayasa, 12 eylül yasalarının değiştirilmesiyle olur. Eğer bunu yapmazsak, eğer bugünkü parlamento yeni bir anayasa, yeni bir parlamento kuramazsa, üzülerek ifade ediyorum ki bu salonlarda daha çok 28 Şubatlar daha çok 27 Mayıslardan bahsedeceğiz. Sistemi değiştirmediğiniz müddetçe isimleri değiştirerek, kadroları değiştirerek Türkiyenin önünü açamazsınız.
     Konuşmalarından ardından seçime geçilirken, Muzaffer Öztürk yeniden ilçe başkanı oldu.
     (AT-BİL)
<< Önceki Haber HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER