Hasılmatikle hayvanlar kış aylarında taze otla

Hasılmatikle hayvanlar kış aylarında taze otla beslenecek -YYÜ Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Güzel: Hasılmatikle üretilen taze otlarla beslenen büyük ve küçükbaş hayvanların kış aylarında süt verimine büyük katkı sağ


VAN (A.A) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), kışların sert ve uzun geçtiği Doğu Anadolu Bölgesinde yılın her günü taze ot yapabilen Hasılmatik cihazını süt ve et sığırcılığı ile uğraşan çiftçilerin kullanması için kampüste sergiliyor.
     YYÜ Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürlüğü bahçesinde kurulan hasılmatik makinesi, yılın her günü taze ot yapabilmesi ve bölgede ilk olması nedeniyle ziyarete gelen çiftçilere tanıtılıyor.
     Müdürlükte yetiştirilen küçükbaş hayvanlar da hasılmatikin ürettiği taze otları tüketerek, özellikle kış aylarında süt veriminin artmasında büyük katkı sağlıyor.
     Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şenol Güzel, küresel iklim değişikliğiyle birlikte özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin nasibini aldığını söyledi.
     Bölge hayvancılığının gelişimi için aynı şekilde yem bitkilerininde gelişmesi gerektiğini ifade eden Güzel, şunları kaydetti:
     Hasılmatik, yılın 365 günü yeşil ot elde edebileceğimiz bir makinedir. Günde yaklaşık 50 kilogram arpayı 7 gün içerisinde hasıla dönüştürmektedir. Biz bu hasılı küçükbaşlarımıza vermekteyiz ve beslenmelerini sağlamaktayız. Güneydoğu, Doğu Anadolu, Karadeniz Bölgeleri içinde bu makine tek olma özelliğini taşıyor.
     Bölgede kış aylarının uzun sürmesi ve yeşilliğin erken sararması nedeniyle üretim makinesinin bölge çiftçilerine büyük avantaj sağlayacağını belirten Güzel, Hayvanların beslenmesinde kaba yem ihtiyacını karşılamada alternatif bir model olarak bunu sunuyoruz. Özellikle büyük ve küçükbaş süt hayvancılığında yeşil yem, sılaj dediğimiz besin maddeleri olmazsa olmazdır. Yapılan çalışmalarda, yeşil hasılla beslenen hayvanlarda süt veriminin, sütün içerisindeki yağ oranının arttığı görülmüştür dedi.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Yahya Öylek
<< Önceki Haber Hasılmatikle hayvanlar kış aylarında taze otla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER