Hasta bitkilere klinik hizmeti

Hasta bitkilere klinik hizmeti -MKÜde oluşturulacak Bitki Sağlığı Kliniğinde hastalıklı bitkiler tedavi edilerek verim kayıplarının önüne geçilecek -Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurt: -Klinikte tedavisi yapıla


HATAY (A.A) - Lale Köklü - Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) yürütülen proje kapsamında oluşturulacak Bitki Sağlığı Kliniğinde hastalıklı bitkiler tedavi edilerek ürüne zarar veren böceklerle de mücadele edilecek.
     MKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kliniğin açılmasıyla ilgili hazırladıkları projenin, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul gördüğünü bildirdi.
     Türkiyede ilk defa hayata geçirilecek bitki sağlığı kliniğinin kısa sürede kurulması için çaba gösterdiklerini ve bu kapsamda tarıma dayalı sanayi sektörlerinden de destek beklediklerini ifade eden Kurt, projeyle bitkilerdeki hastalık nedeniyle yaşanan verim kayıplarının önüne geçilmesinin amaçlandığını kaydetti.
     Hatayın tarım ürünleri açısından çok zengin olduğunu ve Amik Ovası başta olmak üzere arazilerinde pamuktan buğdaya, meyveden sebzeye kadar hemen her ürünün yetiştirildiğini vurgulayan Kurt, zaman zaman çiftçilerin hastalık ve zararlı böcekler nedeniyle ekonomik kayıplar yaşayabildiğini söyledi.
     Oluşturulacak klinikte bu ekonomik kayıpları en aza indirmek ve hastalıklı ürünü tedavi etmek amacıyla çalışacaklarını dile getiren Kurt, şu bilgileri verdi:
     Klinikte uzmanlar çiftçinin getirdiği ürünü öncelikle muayene edecek. Daha sonra üründe hangi hastalığın olduğunu ve hastalığın neden kaynaklandığı belirlenerek buna bir tedavi uygulanacak. Klinikte tedavisi yapılan ürünün iyileşmesi için reçete de yazacağız. Ayrıca kliniğimizde ilk defa ürünlerde tespit edilen hastalıkların yer aldığı merkez oluşturacağız. Bu sayede yeni hastalık çeşitlerini ve zararlı böcekleri de tespit edip kayıt altına almış olacağız.
    
     -Seyyar laboratuvarla yerinde tedavi-
    
     Üreticilerin çoğu zaman zararlılarla mücadele ve bitki hastalıkları konusunda yanlış uygulamalar yapabildiğini belirten Kurt, bu nedenle zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ihracatta sıkıntılar yaşandığını ve verimin düştüğünü anlattı.
     Çiftçilerin kliniğe gelemediği durumlarda devreye seyyar laboratuvarın gireceğini bildiren Kurt, saha çalışmasında herhangi bir sorun yaşandığında üreticinin gezici laboratuvara başvurarak sorununa çözüm bulabileceğini söyledi.
     Prof. Dr. Şener Kurt, Türkiyede bir ilki başarmaktan dolayı mutlu olduklarını, bitki sağlığı kliniğini tarımın önemli potansiyel teşkil ettiği illerde de hayata geçirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Hasta bitkilere klinik hizmeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER