Hasta olmamak için vücut ısısına dikkat

Hasta olmamak için vücut ısısına dikkat -İç Hastalıkları Uzmanı Çıkım: -Kış mevsiminde hastalanmamanın çözümü kalın kalın kıyafetler giymek değil, aşırı terlemeye veya üşümeye sebebiyet vermemektir -Vücut sıcaklığını sabit


İSTANBUL (A.A) - International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, kış mevsiminde hastalanmamanın çözümünün kalın kıyafetler giymek değil, aşırı terlemeye veya üşümeye sebebiyet vermemek olduğunu belirterek, Vücut sıcaklığını sabit tutmaya çalışmak direncimizi düşürmeden sağlıklı kalmamıza yardım ediyor dedi.
     Çıkım, yaptığı yazılı açıklamada, toplumdaki yaygın inanışın aksine soğuk havanın değil, bilinçsizce giyilen kıyafetler nedeniyle düşen vücut ısısının hastalığa neden olduğunu belirtti.
     Kış aylarında hastalanmamak için vücut ısısının 37 derecede kalmasının önemli olduğunu vurgulayan Çıkım, Ancak kış mevsiminde dış ortamın ısısı bulunduğumuz bölgeye göre değişmekle birlikte maksimum 0-15 derece arasında oluyor. Uygun giysilerle soğuktan kendimizi koruyamadığımız zaman vücut ısımız 37 derecenin altına düşüyor. Bunun sonucunda metabolizmamız yavaşlıyor ve kötü huylu olan mikroorganizmaların aktif hale geçerek bizi hasta etmesine yol açıyor. Dolayısıyla kış mevsiminde hastalanmamanın çözümü kalın kalın kıyafetler giymek değil, aşırı terlemeye veya üşümeye sebebiyet vermemektir. Vücut sıcaklığını azaltmadan ve arttırmadan sabit tutmaya çalışmak direncimizi düşürmeden sağlıklı kalmamıza yardım ediyor ifadelerini kullandı.
     Çıkım, insanların kışın kat kat kalın kıyafetler giyerek hastalıklardan korunmaya çalıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:
     Kalın giyinmek hastalıktan korumak yerine vücudu hastalıklara karşı dirençsiz bırakıyor. Bunun nedeni ise aşırı kalın kıyafetler yüzünden oluşan terlemenin de aynı şekilde vücudumuza zarar verebilmesi. Terin buharlaşarak vücudumuzdan atılması gerekiyor. Ancak kalın kıyafetler teri vücuttan alıp dış ortama veremediği için vücudumuz nemli ve ıslak kalıyor. Bu durumda terin yol açtığı soğuk ortam vücut direncimizin daha çok düşmesine ve hastalıklara açık hale gelmemize yol açıyor.
     Kerim Çıkım, hastalıklardan korunmak için kış aylarında kalın kazak yerine 2-3 kat ince kıyafet giyilmesi, ağız, burun ve boğazın atkıyla kapatılması, şapka veya bere takılması, atlet giyilmesi ve koyu renk kıyafet giyilmesine özen gösterilmesi tavsiyelerinde bulundu.
    
     Muhabir: Nurhan Çorlu
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Hasta olmamak için vücut ısısına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER