Hastane personeline KOAH eğitimi

Hastane personeline KOAH eğitimi


ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki Devlet Hastanesi personeline, Hükümet Konağı toplantı salonunda KOAH hastalığı konusunda eğitim semineri verildi.
     Lapseki Devlet Hastanesi Uzm. Dr. Gökhan Erbağ, KOAH hastalığı hakkında slayt gösterisiyle hastalığın tedavisi, belirtileri ve korunma yollarını anlattı.
     KOAHın bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Erbağ, Hava yolları akciğerlere hava taşır. Hava yolları bir ağacın dalları gibi uca doğru gittikçe küçülür. Her bir ince dalın sonunda minik baloncuklara benzer, çok sayıda hava kesesi vardır dedi.
     Sağlıklı kişilerde bütün hava yollarının açık ve temiz olduğunu kaydeden Erbağ, şöyle devam etti:
     Her bir minik hava kesesi havayla dolar. Daha sonra hava çabucak dışarı çıkar. Siz ve aileniz KOAHa karşı neler yapabilirsiniz- Öncelikle sigarayı bırakın. Bütün ilaçlarınızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın. Yılda en az iki kez genel kontrol için doktorunuza gidin. Grip aşısı olup olamayacağınızı sorun. Nefes alıp vermeniz kötüleştiğinde, hemen hastaneye veya doktora gidin. Evin havasını temiz tutun. Nefes alıp vermenizi zorlaştıran duman gibi şeylerden uzak durun, vücudunuzu dinç tutun. Yürüyün düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı gıdalar yiyin. KOAHınız ağır ise, nefesinizden olabildiğince yararlanın. Evde hayatı mümkün olduğunca kolaylaştırın.
    
     Muhabir: Ercan Özçetin / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Hastane personeline KOAH eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER