Hava kirliliği bilgilendirme toplantısı

Hava kirliliği bilgilendirme toplantısı -Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçuoğlu: Şehrimizde doğalgaz kullanımını arttırmalı, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmalıyız


TRABZON (A.A) - Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzonda doğalgaz kullanımını arttırmak, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmak gerektiğini söyledi.
     Gümrükçüoğlu, hava kirliliği konusunda yönetici ve ateşçileri bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, hangi tür yakıt kullanılırsa kullanılsın en önemli şeyin binaların yalıtımlı olması olduğunu belirterek, Maalesef şehrimizde binaların çoğunun yalıtımsız olmasından dolayı aşırı ısı kaybı yaşanmakta. Aynı şekilde binaların mantolanmasına dikkat etmeliyiz. Evlerimizde çift cam ve ısıcam kullanmamız da önemli derecede ısı kaybını azaltacaktır dedi.
     Hava kirliliğini azaltmada doğalgaz kullanımının önemine işaret eden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
     Göreve geldiğimiz 2009 yılında, 2014 yılı sonu itibariyle tüm kente doğalgazın sağlanması için var gücümüzle çalışacağımızı söylemiştik. Çalışmalarını AKSA Karadeniz Doğalgaz firmasının yürüttüğü bu projenin yüzde 6 ortağı durumundayız. Trabzon Belediyesi olarak bizler üzerimize düşeni harfiyen yerine getiriyoruz. Birçok ilde de doğalgaz çalışmasını sürdüren firmamızın belki finansal problemleri, belki iş planlamalarındaki aksaklıkları yüzünden programını yerinde ve zamanında gerçekleştirmesi mümkün olamamakta. Aramızda bulunan AKSA Karadeniz Doğalgazın Bölge Müdürü Sayın Murat Ceren ile zaman zaman bir araya gelerek çalışmaların bir an önce bitirilmesi hususunda toplantılar yapıyoruz. Tüm samimi gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015in sonuna kadar sarkabilir.
     Doğalgaz konusundaki tüm gayretlerinin daha temiz bir hava solunması ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir kent bırakabilmek olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, Bir ailenin ısınmaya yılda 2 ton kömür, banyo ve mutfak ihtiyacı için ise 12şer tüp harcadığını düşünelim. Bunun toplam maliyeti 3 bin 320 lira olacaktır. Peki aynı ihtiyaçları doğalgaz ile sağladığını düşünürsek bunun toplam maliyeti bin 250 liradır. Arada 2 bin 70 liralık net fark var. Diğer bir konu ise doğalgaz kullanım maliyetlerimiz. Trabzonda kullanılan doğalgaz, Bursada kullanılana göre yüzde 5, Adapazarında kullanılana göre yüzde 8, İzmirde kullanılana göre yüzde 10, Ankarada kullanılana göre yüzde 11 ve İstanbulda kullanılana göre yüzde 12 daha ucuza tüketilmektedir diye konuştu.
     Gümrükçüoğlu, vatandaşların doğalgaza gerekli ilgiyi göstermediğini kaydederek, Trabzonda doğalgaz ulaşan daire sayısı 16 bin 409, iş yeri sayısı 899 iken doğalgaz kullanan abone sayısı 8 bin 784 kişi. Toplam abone sayımız ise 10 bin 84 kişi. Yani bin 300 kişi abone olduğu halde doğalgazı kullanmıyor ve 7 bin 224 kişi de hattı olduğu halde doğalgaz kullanımına geçmemiş. Bir taraftan AKSAyı ve EPDKyı şehrin tamamına gazın bir an önce verilmesi için sıkıştırırken, diğer taraftan vatandaşımız kapısına kadar gelen gazı evine çektirip kullanmıyor. Hep birlikte el ele vererek şehrimizde doğalgaz kullanımını arttırmalı, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmalıyız dedi.
     Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül, Trabzonda kış aylarında hava kirliliğinin dayanılmaz hale geldiğini belirterek, Zaman zaman bu kirlilik sağlığımızı önemli derecede etkiliyor. Bu konuda apartman yöneticilerimize önemli sorumluluklar düşüyor. Trabzonda 75 bine yakın bina bulunuyor. Tüm binaların yalıtımının yapıldığını düşünecek olursak hava kirliliği yüzde 30 oranında azalma gösterir. Bu yüzden yalıtım konusunda herkesin duyarlı olması gerekir diye konuştu.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Hava kirliliği bilgilendirme toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER