Hayallerini nakış gibi mozaiklere işliyorlar

Hayallerini nakış gibi mozaiklere işliyorlar -Kahramanmaraş Belediyesinin Taş Mozaik İşçisi Yetiştirme Projesi kapsamında verdiği kursa özellikle kadınlar ilgi gösteriyor -Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: -Kentte gün yüzüne


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - İsmail Hakkı Demir - Kahramanmaraş Belediyesinin, Taş Mozaik İşçisi Yetiştirme Projesi kapsamında verdiği kursa özellikler kadınlar ilgi gösteriyor.
     Belediyenin Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırladığı proje çerçevesinde Taş mozaik işlemeciliği kursu düzenlendi.
     Kursa devam eden kursiyerler, Germenicia Antik Kentinde ortaya çıkan horoz, çingene kız, avcılar, insan ve hayvan figürlerinin yanı sıra hayallerini nakış gibi mozaiklere işliyor.
     Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki zenginliklerin tek tek gün yüzüne çıktığını söyledi. Bu zenginliği açılan böyle kurslarla gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını anlatan Poyraz, şöyle konuştu:
     Şehrimize Germencia mozaikleri çıktı. Bu kentimiz için önemli bir tarihtir. Bu tarihi hem tanıtmak hem de gelecek nesiller aktarıp bir de bu alanda yeni mesleği başlatmak bakımında böyle bir kursu açtık. Burada kursiyerlerimiz hayallerini taşlara döküyor. Hem meslek kazanmış oluyorlar, hem de bu zenginliğimizi gelecek nesillere aktarmış oluyorlar. Bütün bunların bilinciyle böyle bir kursu gerekli gördük.
     Kurs eğitmeni Hamza Caymaz ise kurs sayesinde katılımcıların meslek sahibi olduğunu ve geçmişin gelecekle buluşturulduğunu aktardı.
     Kursa kadınların büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Caymaz, Taşlara bir nevi kadın eli değdi. Amacımız öğrencilerimize bu sanatı öğretmek, kentimizdeki tarihi dokuyu da göz önünde tutarak, mozaik kültürünü anlaşılır ve kullanılabilir hale getirmek dedi.
    
     -Sabır istiyor
    
     Caymaz, taş işlemeciliğinin sabır gerektirdiğini, taşların tek tek bir nakış gibi işlenerek mozaiklerin yapıldığını söyledi.
     Kursiyerlerin Germencia kentinden çıkan mozaiklerin yanı sıra kendi hayal dünyalarını da taşlarla mozaiklere yansıttığını ifade eden Caymaz, Gerek antik şehirden çıkan görseller gerekse yeni yorumlarla Kahramanmaraşta mozaikle ilgili yeni bir sektör oluşturmak istiyoruz. Öğrencilerimiz öğrendiklerini geliştirerek çok farklı görseller meydana getiriyor. Artık bu tür çalışmalar hayatımızın her alanına girdi diye konuştu.
     Caymaz, kentteki yeni yapılarda bu tür mozaik işlemelerine yer verilmesi halinde hem tarihin canlı tutulacağını hem de yeni bir kültürel bilincin oluşacağını vurguladı.
     Kursiyerlerden Müjgan Kaçar ise mozaiklere karşı bir merakı olduğunu ve bu nedenle kursa katıldığını söyledi. Mozaikleri geçmişten geleceğe uzanan bir elçi gibi gördüğünü ifade eden Kaçar, kurs kapsamında çok güzel eserler ortaya koyduklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Hayallerini nakış gibi mozaiklere işliyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER