Haziran ayı sanayi üretim verileri

Haziran ayı sanayi üretim verileri -BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Sanayi üretimi ikinci çeyrekte Avrupadaki daralmaya rağmen tekstilin katkısıyla ilk çeyrekten iyi geldi


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, haziran ayı sanayi üretim verilerine ilişin, Sanayi üretimi ikinci çeyrekte Avrupadaki daralmaya rağmen tekstilin katkısıyla ilk çeyrekten iyi geldi dedi.
     Sönmez, yazılı açıklamasında, haziran ayında sanayi üretiminin yüzde 2,7 ile beklentilerin üzerinde arttığını belirtti.
     Bu sonuçla ikinci çeyrekte toplam sanayi üretiminin yüzde 3,4 arttığını ve yüzde 2,8 olan ilk çeyrek artışını geride bıraktığını ifade eden Sönmez, Sanayi üretimi ikinci çeyrekte Avrupadaki daralmaya rağmen tekstilin katkısıyla ilk çeyrekten iyi geldi dedi.
     Sönmez, bu durumun tekstilin bu zor dönemde bir kez daha vazgeçilmez olduğunu kanıtlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Üretimdeki artış büyük ölçüde daralan AB dışı pazarlara yönelen ve iç piyasa ağırlığı da olan tekstil sektöründeki büyüme sağladı. Ayrıca tüketim ve sermaye malı üretimindeki düşüşe karşı ara malı üretiminde iyi bir ivme yakalandı. Ara malı üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,5 artmıştı. Bu artış ikinci çeyrekte yüzde 4,7ye yükseldi. Bu artışta, ilk çeyrekte yüzde 0,9 büyümüşken ikinci çeyrekte yüzde 7,1 artan tekstilin yanı sıra ana metal, metal, elektrikli makine gibi hem AB hem de AB dışı pazarlara ihracat kabiliyeti olan sektörlerin performansları etkili oldu.
     Sönmez, AB odaklı çalışan otomotivde üretim düşüşünün ilk çeyrekte yüzde 4 iken, ikinci çeyrekte yüzde 7ye çıktığını belirterek, İç piyasa odaklı çalışan sektörlerden plastik-kauçuk, mobilya ve gıdada yavaşlama sürüyor. Sadece kimyada önemli bir toparlanma var değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Haziran ayı sanayi üretim verileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER